Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pictura 'Cap de femeie' de Pablo Picasso, recuperată de autorităţile din Grecia, la nouă ani după ce a fost furată

stiri.tvr.ro
cap de femeie - Pablo Picasso

Ministerul Culturii din Grecia a prezentat publicului, marţi, pictura ''Cap de femeie'' de Pablo Picasso, recuperată recent de poliţie, la nouă ani după ce a fost furată, relatează DPA.

Un cetăţean grec în vârstă de 49 de ani arestat luni a mărturisit furtul obiectului de artă de la Pinacoteca naţională din Atena, în 2012, scrie Agerpres.ro.

Poliţia a descoperit pictura împreună cu o altă operă de artă - o lucrare deteriorată a pictorului olandez Piet Mondrian - într-o râpă, la circa 50 de kilometri de Atena. Picturile fuseseră ascunse anterior într-un depozit, a precizat ministerul marţi.

Cel care a furat obiectele de artă a supravegheat Pinacoteca timp de câteva luni şi se pare că ştia momentul în care gardienii ieşeau să fumeze.

Întrebat de ce a furat operele semnate de Picasso şi de Mondrian, dar şi o lucrare a pictorului italian Guglielmo Caccia, el a declarat că a luat primele tablouri pe care le-a întâlnit. Aceasta s-a dovedit a fi o greşeală, în special în cazul picturii de Picasso, obiect aflat în posesia Pinacotecii din Atena şi imposibil de vândut pe

piaţa neagră. Un nou proprietar nu ar fi putut niciodată să facă publică opera şi ar fi fost urmărit penal.

În timp ce pictura ''Cap de femeie'' a fost găsită intactă, opera semnată de Mondrian ar fi uşor deteriorată, potrivit Ministerului Culturii. Opera de Caccia ar fi fost distrusă de hoţ, notează DPA.

Bărbatul se afla deja în vizorul poliţiei când a încercat să contacteze dealeri olandezi de artă, în urmă cu câteva zile.

''Astăzi, o rană mare se vindecă'', a declarat ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni.

Poliţia a reluat investigaţiile în februarie anul trecut, după ce mai mulţi experţi au susţinut că lucrarea lui Picasso nu a apărut niciodată pe piaţa neagră şi, prin urmare, nu a părăsit niciodată Grecia.

Pictura este estimată la 16,5 milioane de euro (19,7 milioane de dolari), însă are şi o semnificaţie specială pentru Grecia, întrucât a fost oferită acestei ţări chiar de către artistul spaniol în semn de apreciere pentru rezistenţa dovedită de rezidenţii eleni împotriva trupelor naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.