Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PIERDERE pentru Statul Islamic: Regimul sirian a preluat controlul total în 'capitala revoluţiei'

homs

Regimul sirian a preluat controlul în totalitate, duminică, asupra oraşului Homs, odată cu evacuarea rebelilor din ultimul cartier pe care aceştia îl mai deţineau în acest al treilea oraş al Siriei, care fusese supranumit "capitala revoluţiei" la începutul revoltei, în 2011, transmit AFP şi EFE.

Guvernatorul provinciei centrale Homs, Talal al Barazi, citat de agenţia siriană oficială de ştiri SANA, preluată de EFE, a declarat duminică oraşul "liber de arme şi oameni înarmaţi". "Putem să declarăm Homs oraş securizat", a punctat Barazi, potrivit AFP.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

Aceasta din urmă aminteşte că evacuarea cartierului Al Waer, supervizată de Rusia în virtutea unui acord, marchează ultima înfrângere a rebeliunii, zdrobită de trupele regimului, susţinute de aliaţii rus şi iranian, scrie agerpres.ro.

Din decembrie, aceasta a pierdut bastionul său, la Alep (nord), şi aproape ultimele sale cartiere la Damasc.

Citește și: Ucrainenii fac mișto de ruși după incidentul cu oile românești care au scufundat o navă rusească de război / VIDEO

Televiziunea siriană de stat, citată de EFE, a arătat, la rândul său, imagini din interiorul cartierului Al Waer, unicul unde se mai înregistra prezenţa rebelilor până la plecarea de duminică a ultimilor insurgenţi cu familiile lor, prin aplicarea acordului convenit între părţi pentru pacificarea zonei.

Conform SANA, 989 de persoane, între care 308 luptători ai unor miliţii, au abandonat Al Waer la bordul a 26 de autobuze în direcţia localităţii Jarablus, în nordul provinciei Alep, controlată de facţiuni rebele sprijinite de Turcia.

Citește și: STUDIU Simpla atingere a unor obiecte contaminate cu fum de țigară e DĂUNĂTOARE pentru copii

Acestor evacuaţi se adaugă alte 463 de persoane, dintre care 151 de combatanţi, care au fost transportate în provincia Idlib.

Evacuarea civililor şi luptătorilor din Al Waer a început pe 18 martie ca parte a strategiei guvernului sirian de a ajunge la ceea ce denumeşte "procese de reconciliere naţională".

Citește și: De la Facebook pornesc majoritatea INFIDELITĂȚILOR: Cu cine își ÎNȘALĂ oamenii partenerii

Aceste procese sunt, în practică, notează EFE, acorduri de predare, care se aplică în zonele asediate şi la care se ajunge după negocieri între autorităţi şi grupări rebele locale.

Ca şi la începutul operaţiunii de evacuare, soldaţi ruşi şi vehicule ale acestora erau vizibili duminică în vecinătatea Al Waer.

Citește și: Prima țară din lume unde DEȚINEREA DE ANIMALE SĂLBATICE e INTERZISĂ

Conform acordului, trupele ruse (între 60 şi 100 de oameni) trebuie să se deplaseze în cartier pentru a veghea asupra securităţii locuitorilor încă prezenţi sau a celor care vor să se reîntoarcă în oraş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.