Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pierdere uriașă pentru forțele aeriene ruse: Au rămas fără încă un radar Beriev A-50 /VIDEO

X
Radar beriev

În mod incredibil, forțele aeriene ruse au pierdut încă unul dintre rarele avioane de avertizare timpurie cu radar Beriev A-50M/U Mainstay. O înregistrare video care a circulat online vineri ar fi înfățișat epava în flăcări a avionului A-50 în Krasnodar Krai, în Rusia, la est de Marea Azov.

Locația prăbușirii, la cel puțin 120 de mile de linia frontului din sudul Ucrainei, ar putea indica faptul că avionul radar cu patru motoare și 15 persoane la bord, fie a suferit o defecțiune mecanică, fie a fost lovit în timp ce opera mai aproape de front și a încercat să se întoarcă la baza sa din Krasnodar înainte de a exploda.

Forțele aeriene ucrainene au susținut că au doborât aeronava A-50 cu ajutorul direcției de informații de la Kiev.

Oricum ar fi, este o lovitură devastatoare pentru forțele aeriene rusești. Armata aeriană a pierdut, în principal din cauza rachetelor sol-aer cu rază lungă de acțiune ucrainene - în special Patriot PAC-2 de fabricație americană - nouă dintre cele mai bune avioane ale sale în doar o lună. Inclusiv un A-50 pe care ucrainenii l-au lovit deasupra Mării Azov în ianuarie.

Înainte de această doborâre anterioară, forțele aeriene ruse aveau doar nouă A-50M/U modernizate. Acum a ajuns la șapte, dintre care doar câteva sunt active în orice moment.

A-50 joacă roluri importante de sprijin în războiul extins de doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei. Ele ajută la detectarea raidurilor de rachete ucrainene care se apropie și, de asemenea, transmit semnale radio de la forțele din prima linie la cartierul lor general, care poate fi la sute de kilometri distanță.

La începutul războiului lor mai amplu împotriva Ucrainei, rușii au desfășurat A-50 la nord șila sud de Ucraina liberă, dar le-au ținut la distanță pentru a minimiza riscul reprezentat de bateriile de apărare aeriană S-300 ale Ucrainei, cu rachetele lor cu rază de acțiune de 75 de mile.

Rușii au devenit mai îndrăzneți

Rușii au devenit mai îndrăzneți:"Există o posibilitate realistă ca Rusia să accepte mai multe riscuri prin zborul Mainstay mai aproape de linia frontului", a notat în noiembrie Ministerul britanic al Apărării.

Dar această îndrăzneală s-a întors împotriva lor, deoarece forțele aeriene ucrainene au desfășurat cele trei baterii Patriot pe care le-au primit de la Germania și Statele Unite. Un Patriot PAC-2 cu o rază de acțiune de 90 de mile. Suficient de departe pentru a lovi un A-50 care zboară deasupra Mării Azov.

Prima pierdere a unui A-50 i-a speriat pe ruși. Aceștia au început să zboaremai des pe pista de sud a A-50 deasupra uscatului din jurul Krasnodarului și mai rar pe partea de vest, deasupra mării. Mișcarea a fost "foarte probabil un indiciu al unui apetit redus pentru risc", potrivit ministerului britanic.

Dar acest apetit redus pentru risc nu a salvat cel de-al doilea A-50.

Oricât de mult doare pierderea avionului, pierderea a 15 aviatori experimentați ar putea să doară mai rău. Operațiunile aeriene rusești "sunt constrânse de disponibilitatea piloților cu suficientă experiență pentru a îndeplini misiuni cheie", au scris analiștii Jack Watling și Nick Reynolds într-un studiu recent pentru Royal United Services Institute din Londra.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.