Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pierderi majore din cauza Covid: cluburile europene au pierdut şapte miliarde de euro

Evening Standard
UEFA

Pandemia de coronavirus a costat fotbalul european şapte miliarde de euro în două sezoane, afirmă UEFA într-un raport publicat joi, în care constată un recul net al pieţei transferurilor pentru exerciţiile financiare 2019-2020 şi 2020-2021, informează AFP, relatează Agerpres.

Potrivit organismului european al fotbalului, cluburile s-au confruntat cu un deficit de patru miliarde de euro în 2019-2020 şi de trei miliarde în exerciţiul financiar următor, după 20 de ani de creştere neîntreruptă.

Veniturile din bilete au înregistrat o scădere bruscă din cauza stadioanelor goale (cu 4,4 miliarde de euro pierderi din reţete), a activităţilor comerciale şi a sponsorizărilor reduse (o proiecţie de 1,7 miliarde de euro în scădere), precum şi a drepturilor de televizare, de asemenea afectate (0,9 miliarde).

Aceste rezultate sunt în conformitate cu previziunile dezvăluite de UEFA în mai 2021, care preconizau o scădere de 7,2 miliarde de euro în doi ani pentru 711 cluburi de primă divizie din Europa.

Noul studiu al forului continental include rezultatele consolidate ale aceloraşi 700 de cluburi pentru anul 2020, precum şi bilanţurile financiare anticipate ale unui grup de 95 de echipe majore pentru anul 2021, marcat în special de meciuri cu porţile închise.

Aceste luni lungi de stadioane goale au provocat într-adevăr o scădere drastică a veniturilor din bilete, de 88% în 2021 faţă de 2019.

UEFA a analizat şi impactul Covid-19 asupra pieţei transferurilor. "Veniturile din transferuri au scăzut cu 40% în perioadele de mercato din vara 2020, ianuarie 2021 şi vara 2021" faţă de nivelul lor iniţial, subliniază organismul european, cuantificând la 3,8 miliarde de euro cheltuielile cluburilor din Europa în vara anului 2021, faţă de 6,5 miliarde în perioada estivală din 2019.

Însă UEFA insistă şi asupra redresării economice observate în ultimele luni: "Suporterii par să aibă în continuare mai multă dorinţă ca niciodată să se întoarcă pe stadioane", asigură organizaţia de la Nyon, remarcând totodată o revigorare a pieţei transferurilor în această iarnă.

Cluburile europene au cheltuit 950 de milioane de euro în perioada de mercato încheiată pe 31 ianuarie, conform estimărilor UEFA. Un total în scădere cu doar 10% în comparaţie cu media ferestrelor de transferuri hibernale din 2017 şi 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.