Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pieţele IPO stabilesc noi recorduri în primul trimestru din 2021 (raport)

CCIR
achizitii publice calcule economie

Pe piaţa IPO globală s-au înregistrat 430 de tranzacţii, în primul trimestru din 2021, care au atras capitaluri în valoare de 105,6 miliarde de dolari, reprezentând creşteri de 85% şi, respectiv, 271% faţă de perioada similară a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends din primul trimestru al 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanţă, condiţiile de piaţă atractive din 2021 au generat în primul trimestru al anului cele mai bune performanţe de prim trimestru din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare a capitalurilor atrase. În egală măsură cu activitatea intensă de pe pieţele IPO tradiţionale, şi ofertele publice iniţiale prin intermediul societăţilor vehicul investiţional (SPAC) au stabilit noi recorduri în primul trimestru, înregistrându-se mai multe tranzacţii şi venituri mai mari decât în întreg anul 2020.

Această intensificare a activităţii pieţei poate fi atribuită volumului mare de lichidităţi şi noilor oportunităţi oferite de pandemia provocată de COVID-19. Totodată, tranzacţiile speculative şi oportuniste, alături de promovarea platformelor de investiţii destinate persoanelor fizice în rândul publicului larg, inclusiv al generaţiilor tinere, au făcut ca investiţiile să fie mai accesibile ca oricând. În ceea ce priveşte perspectivele, atitudinea investitorilor rămâne prudentă, pe fondul temerilor legate de o prefigurată corecţie a pieţei. Având în vedere aceste aspecte, investitorii vor căuta în continuare să îşi valorifice investiţiile, profitând de disponibilitatea lichidităţilor, acolo unde acestea încă mai există.

Perioada de rezistenţă la şocuri a regiunii Americii de Nord şi de Sud a continuat în T1, când s-au realizat 121 de tranzacţii şi venituri în valoare de 45,2 miliarde de dolari. Per total, bursele din regiune au înregistrat cel mai mare număr de tranzacţii şi cele mai mari venituri cumulate din ultimii peste 20 de ani. În regiunea Asia-Pacific, s-au înregistrat cele mai mari venituri generate de ofertele publice iniţiale din ultimii 20 de ani, efectuându-se 200 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 34,3 miliarde de dolari. După un an 2020 discret, pieţele IPO din EMEIA au revenit la viaţă în primul trimestru al anului 2021, rezultatul fiind 109 tranzacţii IPO şi capitaluri atrase în valoare de 26,1 miliarde de dolari.

Sectorul tehnologic şi-a păstrat primul loc în T1 2021, dominând clasamentul atât ca număr de IPO-uri (111), cât şi ca valoare a tranzacţiilor (46,1 miliarde de dolari). Acesta a fost urmat de sectorul sănătăţii, unde s-au înregistrat 78 de tranzacţii IPO şi venituri în valoare de 14 miliarde de dolari. Pe locul al treilea, în funcţie de numărul tranzacţiilor, s-a plasat sectorul industrial, unde au avut loc 57 de tranzacţii care au atras capitaluri în valoare de 6,3 miliarde de dolari.

"În T1 2021, bursa locală a fost prima din regiune care a depăşit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele său de referinţă, BET, care a atins un nou record istoric. Există un interes crescut din partea companiilor şi a investitorilor pentru listări pe piaţa alternativă, AeRO. În T1 2021, IPO-urile s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro în sectoare precum securitatea cibernetică, construcţiile şi comercianţii cu amănuntul, în timp ce listarea primei companii româneşti de REIT (Real Estate Investment Trust n.r.) a deschis calea pentru modificări legislative pentru acest tip de investiţii, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor. Ministerul Finanţelor Publice a continuat cu o altă rundă de vânzări de obligaţiuni de stat pentru populaţie, atrăgând o sumă totală de 286 milioane de euro. Mai mult, segmentul obligaţiunilor corporative a fost foarte animat în acest trimestru, cea mai mare emisiune de 40 milioane de euro venind de la principalul jucător din industria agro românească", a spus Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România, citat de Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.