Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a mai stins un erou: Pilotul zborului Air France Tel Aviv-Paris deturnat în 1976, Michel Bacos, care a refuzat să-și abandoneze pasagerii, a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Pilotul zborului Air France Tel Aviv-Paris deturnat în 1976, Michel Bacos, care a rămas cu toţi pasagerii evrei până la eliberarea acestora la Entebbe, în Uganda, de către comandouri israeliene, a decedat la vârstă de 95 de ani, la Nisa, în sudul-estul Franţei, a anunţat miercuri fiul lui, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Acest fost comandant de bord de la Air France, gaullist în cadrul Forţelor Franceze Libere (FFL) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, locuia pe Coasta de Azur alături de soţia lui, de peste 30 de ani.

Citește și: Lovitură pentru clienții Orange! Ce se întâmplă cu rețeaua

"El a refuzat să părăsească avionul şi a convins echipajul său să rămână cu pasagerii evrei, care au fost separaţi de alţi pasageri de către terorişti germani din Fracţiunea Armatei Roşii. Luarea de ostatici s-a încheiat în final cu bine, datorită unei intervenţii incredibile a unor comandouri israeliene în Uganda", a amintit fiul pilotului.

Citește și: Concursul muzical internaţional Eurovision 2019 ar putea fi anulat! Care este cauza

Episodul, "destul de traumatizant" şi asupra căruia Michel Bacos încerca să păstreze discreţia, a inspirat mai multe filme documentare.

Atacatorii, doi palestinieni din Frontul Popular de Eliberare a Palestinei (FPLP) şi doi militanţi de extremă stânga din Fracţiunea Armatei Roşii, au deturnat zborul spre Benghazi, Libia, înainte de a se îndrepta spre Entebbe. Ei ameninţau să arunce în aer avionul dacă 53 de palestinieni sau simpatizanţi deţinuţi în mai multe ţări nu erau eliberaţi.

Citește și: Lovitură pentru Tudor Chirilă! Cum s-a ales artistul cu dosar penal

"Comandoul terorist a eliberat o mare parte a ostaticilor, refuzând totodată să elibereze 106 dintre ei, israelieni sau de origine evreiască. Michel Bacos a refuzat, alături de alţi 11 membri ai echipajului, să fie eliberat şi a rămas cu ostaticii. El a refuzat să-şi abandoneze pasagerii şi aceasta cu un mare risc pentru viaţa sa. El a rămas cu ei, până la eliberarea lor", a amintit primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, aducând un omagiu pilotului.

Citește și: Liderii PSD-ALDE au făcut anunțul! Ce s-ar putea întâmpla cu facturile la gaze

În noaptea de 3 spre 4 iulie, după şase zile de la luarea ostaticilor, comandouri de elită israeliene au întreprins o operaţiune spectaculoasă pe aeroportul din Entebbe. Trei ostatici, un ofiţer israelian (fratele viitorului premier Benjamin Netanyahu), precum şi 20 de soldaţi ugandezi au fost ucişi în asalt. Şapte dintre cei care i-au luat pe oameni ostatici au fost ucişi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.