Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plămânul economiei pariziene: 2.150 de locuri de muncă generate de clubul de fotbal PSG

pbs.twimg.com
PSG stadion fotbal

La un deceniu după ce un fond din Qatar a cumpărat clubul PSG, acesta a devenit un plămân pentru economia regiunii: generează 2.150 de locuri de muncă şi un impact economic de 182,2 milioane de euro, potrivit unui nou studiu, scrie EFE.

Dacă din punct de vedere sportiv este deja bine ştiut că gruparea lui Neymar şi Mbappe se află în elita fotbalului mondial, contribuţia sa economică, mai puţin cunoscută, este una remarcabilă.

La cererea conducerii PSG, Centrul pentru Drept şi Economie al Sportului (CDES) a realizat o analiză a celor zece ani de când clubul este sub mandat qatarez. Luând ca referinţă sezonul 2018-2019, clubul parizian a contribuit la crearea a 2.150 de locuri de muncă cu normă întreagă, dintre care 670 sunt directe (în diferitele secţii ale clubului, care are şi fotbal feminin, handbal sau judo) iar 1.480 de locuri de muncă indirecte, în cele peste 800 de companii furnizoare.

De fiecare dată când echipa de fotbal sau de handbal ale PSG joacă în deplasare, numărului publicului care a venit pe stadioanele echipelor gazdă a fost în creştere, beneficiind astfel de notorietatea parizienilor, a declarat Christophe Lepetit, autorul studiului.

În sezonul 2018-2019, impactul economic general al clubului PSG a fost de 182,2 milioane de euro, în condiţiile în care un eveniment sportiv mult mai cunoscut, cu zeci de ani de vechime, turneul de tenis Roland Garros, generează aproximativ 300 de milioane.

Din cele 182,2 milioane, 145,8 provin din evenimentele organizate de PSG, în timp ce 36,4 milioane provin din activităţi conexe.

"Există o adevărată economie în jurul clubului care se dezvoltă nu numai cu fotbalul masculin, ci şi cu cel feminin, cu handbal, judo. Este un club în expansiune, cu o dimensiune multi-sportivă, care creează valoare", a spus Pierre Rabada, consilier pentru Sport al administraţiei locale pariziene.

De la achiziţionarea PSG de către fondul Qatar Sport Investment (QSI), entitatea a efectuat două dintre cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului. PSG a plătit Barcelonei 222 milioane euro în 2017 pentru Neymar şi 180 de milioane, în acelaşi an, lui AS Monaco, pentru Mbappe.

''În 10 ani, PSG a devenit una dintre principalele francize sportive din lume şi chiar şi cea mai dinamică din ultimii trei ani'', a menţionat preşedintele clubului, Nasser al-Khelaifi.

În sezonul 2019-2020, PSG a avut o cifră de afaceri de 540,6 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere medie anuală de 21,3% de la sosirea QSI în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.