Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan de pace pentru Siria. Se propune guvern de uniune națională

siria border

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, la Damasc şi a lansat un apel ţărilor din regiune "să combată extremismul şi terorismul", relatează AFP. 

Iranul este principalul aliat regional al Damascului căruia Teheranul îi oferă sprijin financiar şi militar într-un conflict care a făcut peste 240.000 de morţi în ultimii patru ani. 

"Le spun celorlalţi actori (din regiune) şi vecinilor că este vremea să ţină cont de adevăr, să răspundă la aspiraţiile poporului sirian şi să acţioneze pentru combaterea extremismului, terorismului şi a confesionalismului", a declarat Mohammad Javad Zarif după întâlnire. 

Ministrul iranian, aflat la prima vizită la Damasc după istoricul acord din domeniul nuclear încheiat pe 14 iulie între Teheran şi marile puteri, nu a vorbit despre conţinutul discuţiilor cu preşedintele Al-Assad, afirmând că întrevederea a fost "bună". 

Marţi, o purtătoare de cuvânt a Ministrului iranian de Externe a informat că, în cadrul unui turneu regional care a început în Liban, Mohammad Javad Zarif urmează să abordeze noul plan al Republicii Islamice pentru soluţionarea crizei siriene. 

Ministrul adjunct de externe Hossein Amir-Abdollahian a anunţat săptămâna trecută că Iranul va prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un nou plan de pace pentru a pune capăt războiului din Siria. 

Potrivit canalului Al Mayadeen - favorabil regimului sirian şi cu sediul la Beirut - documentul propune "o încetare imediată a focului în Siria, formarea unui guvern de uniune naţională, amendarea Constituţiei (...) în vederea asigurării drepturilor minorităţilor etnice şi religioase şi organizarea de alegeri supervizate de observatori internaţionali". 

La Beirut, şeful diplomaţiei iraniene s-a întâlnit cu premierul libanez, Tammam Salam, precum şi cu Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului şiit libanez, ai cărui membri participă la luptele din Siria alături de forţele guvernamentale.AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.