Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan roşu de intervenţie, activat la Aeroportul Internaţional Timişoara 'Traian Vuia', în cadrul unui exerciţiu de urgenţă

aerotim.ro
Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia

La Aeroportul Internaţional Timişoara (AIT) "Traian Vuia", a fost activat, miercuri, Planul roşu de intervenţie, în cadrul unui exerciţiu de urgenţă, scenariul pregătit pornind de la premisa în care, după aterizarea unei aeronave, echipajului i se solicită să schimbe traseul de rulare şi să oprească la locul izolat de parcare, în contextul în care la nivelul aeroportului a fost primită telefonic o ameninţare cu bombă, îndreptată împotriva aeronavei respective.

Potrivit scenariului exerciţiului, în timpul rulajului la sol, dispozitivul a fost declanşat şi s-a produs o explozie în cala de bagaje a aeronavei. După intervenţia imediată a echipelor de salvare şi a celor de stingere a incendiului, focul a fost anihilat, iar pasagerii au fost evacuaţi de urgenţă şi transportaţi într-o zonă fără pericol, arată un comunicat al AIT, remis AGERPRES.

Situaţia de urgenţă a fost anunţată prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (112), iar la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată decizia de a activa Planul roşu de intervenţie. Toate instituţiile abilitate să intervină în astfel de situaţii au reacţionat prompt, iar la faţa locului au fost mobilizate forţele proprii de intervenţie ale aeroportului, cu autospeciale de stingere a incendiului cu apă şi spumă, alături de echipe de la SRI, ISU, SMURD, Jandarmerie, Poliţie, Parchet, care au intervenit cu personal şi mijloace specifice fiecărei instituţii în parte.

Echipajele medicale au realizat triajul şi acordarea primului ajutor medical, pasagerii fiind ulterior împărţiţi pe categorii, în funcţie de gravitatea traumelor suferite. Pasagerii care au necesitat spitalizare au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean Timiş.

Jandarmeria a avut rolul de a securizare şi de protecţie a zonei din jurul aeronavei. Poliţia a fluidizat traficul autospecialelor şi a maşinilor de intervenţie pe traseul spre şi dinspre oraş. Tot poliţia a dat suport pentru protecţia zonei în care s-a desfăşurat acţiunea şi pentru conservarea probelor care urmau să fie analizate de serviciul criminalistic din cadrul Poliţiei Timiş.

Acţiunea face parte din Planul de Management al Crizei, document în care sunt stabilite diferite situaţii care au impact asupra securităţii şi siguranţei zborurilor şi a pasagerilor. Conform reglementărilor de specialitate, astfel de acţiuni sunt organizate din doi în doi ani, pentru a testa capacităţile de reacţie a instituţiilor şi modul de interacţiune şi de cooperare.

Exerciţiul de simulare s-a încheiat fără incidente, iar traficul aerian programat în acelaşi interval de timp nu a fost perturbat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.