Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planeta a continuat să se supraîncălzească în aprilie, în pofida atenuării fenomenului El Nino

floridamedianow.com
schimbari climatice

Lumea a continuat să se confrunte cu temperaturi "remarcabile" în aprilie, marcate de un nou record lunar de căldură atât pe uscat, cât şi la suprafaţa oceanelor, conform celei mai recente evaluări a observatorului european Copernicus publicată miercuri şi citată de AFP, potrivit Agerpres.

Fenomenul climatic natural El Nino "a continuat să slăbească", lăsând să se întrevadă un posibil răgaz mai târziu în cursul acestui an, dar fără a schimba tendinţa de fond a încălzirii alimentate de arderea masivă a petrolului, cărbunelui şi gazelor fosile.

- Peste pragul de 1,5 grade Celsius -

Începând din iunie anul trecut, fiecare lună şi-a depăşit propriul record lunar de căldură.

Aprilie 2024 nu face excepţie de la această regulă, cu o temperatură medie de 15,03 grade Celsius, cu 1,58 grade Celsius mai mare comparativ cu o lună aprilie normală în climatul din perioada preindustrială (1850-1900).

"Deşi neobişnuită, o astfel de serie de recorduri lunare fusese deja observată în 2015/2016", a precizat Copernicus.

În ultimele 12 luni, temperatura globală a fost, în medie, cu 1,61 grade Celsius mai ridicată comparativ cu perioada preindustrială, depăşind limita de 1,5 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris din 2015. Însă, această anomalie ar trebui calculată ca medie pe mai multe decenii pentru a se putea spune că a fost atins acest prag critic.

Cu toate acestea, cifrele arată "cât de remarcabile sunt condiţiile de temperatură globală pe care le cunoaştem în prezent", a subliniat Julien Nicolas, climatolog în cadrul serviciului pentru schimbări climatice al Copernicus (C3S), într-un interviu acordat AFP.

Luna trecută a fost, de asemenea, a doua cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată în Europa, la fel ca martie şi întreaga perioadă de iarnă.

- Contraste meteorologice -

"Fiecare grad suplimentar de încălzire globală este însoţit de evenimente meteorologice extreme, care sunt atât mai intense, cât şi mai probabile", a subliniat Julien Nicolas, în contextul în care ultimele săptămâni au fost marcate de valuri de căldură extreme în Asia, din India până în Vietnam, în timp ce sudul Braziliei s-a confruntat cu inundaţii mortale.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte precipitaţiile, Copernicus nu prezintă tendinţe clare pentru luna aprilie: luna a fost mai umedă decât în mod normal într-o regiune extinsă a Europei, dar mai secetoasă în sudul continentului.

Acelaşi contrast a existat în afara Europei: într-o regiune extinsă a Americii de Nord, în Asia Centrală şi de Est, în Golf şi în sudul Braziliei, precipitaţiile extreme au provocat inundaţii. Însă, în nordul Mexicului, în jurul Mării Caspice şi într-o mare parte a Australiei, a dominat seceta.

Oceane: o uşoară inflexiune -

Temperatura de la suprafaţa oceanelor a depăşit din nou un record lunar în aprilie, cu 21,04 grade Celsius, în medie, excluzând zonele apropiate de poli, ceea ce marchează al 13-lea record lunar consecutiv.

Această supraîncălzire ameninţă vieţuitoarele marine, provoacă un plus de umiditate în atmosferă şi ameninţă capacitatea oceanelor de a-şi îndeplini rolul crucial de a absorbi emisiile de gaze cu efect de seră de origine umană.

Cu toate acestea, temperatura a înregistrat o uşoară inflexiune în raport cu luna martie când a fost stabilit un record istoric pentru toate lunile la un loc: 21,07 grade Celsius.

- El Nino se calmează -

Fenomenul climatic natural El Nino "a continuat să slăbească" în aprilie îndreptându-se către "condiţii neutre", a estimat Copernicus.

Această variaţie naturală vizează zona ecuatorială a Oceanului Pacific şi duce la o încălzirea globală.

El Nino "a atins apogeul la începutul anului", a notat Julien Nicolas, ceea ce poate explica o uşoară inflexiune a temperaturilor medii în aprilie comparativ cu martie.

"Proiecţiile indică o posibilă tranziţie la condiţiile La Nina în a doua jumătate a anului, însă condiţiile sunt încă destul de incerte", a continuat climatologul.

La Nina este omologul lui El Nino, care produce efecte opuse. Însă, sfârşitul El Nino nu va schimba cu nimic tendinţa de încălzire de fond.

"Acest fenomen se suprapune tendinţelor pe termen lung care persistă şi care sunt direct asociate cu încălzirea legată de creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă şi de cantităţile de căldură care sunt absorbite şi stocate în special în oceane", a sublinia Nicolas.

- 2024, spre noi recorduri? -

Aceste tendinţe vor continua "să împingă temperaturile globale spre noi recorduri", a estimat Carlo Buontempo, directorul C3S.

La sfârşitul lunii martie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat că există o "mare probabilitate" ca şi în 2024 să se înregistreze temperaturi record, în timp ce 2023 a încheiat un deceniu de temperaturi record, împingând planeta "pe marginea prăpastiei".

Pentru Julien Nicolas, însă, este "încă puţin cam devreme" pentru a se putea prezice dacă vor fi doborâte noi recorduri, având în vedere caracterul excepţional al anului 2023

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.