Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere împotriva a două actriţe celebre din Iran: au apărut în public fără vălul obligatoriu

nytimes.com
hijab

Plângere împotriva a două actriţe celebre din Iran: au apărut în public fără vălul obligatoriu.

Poliţia din Teheran a depus plângere împotriva a două actriţe iraniene celebre, după ce acestea au apărut în public la Teheran fără vălul obligatoriu, au anunţat mass-media locale, potrivit AFP.

Anunţul vine după ce la jumătatea lunii aprilie a intrat în vigoare un nou plan al poliţiei pentru a înăspri controalele cu privire la purtarea vălului de către femei, acesta fiind obligatoriu de la Revoluţia Islamică din 1979, informează Agerpres.

"Poliţia din Teheran a anunţat depunerea unei plângeri în justiţie împotriva actriţelor Katayoun Riahi şi Pantea Bahram pentru că au comis infracţiunea de a îndepărta hijab-ul în public şi de a publica fotografii pe internet", a anunţat luni seară agenţia de presă Tasnim.

În ultimele luni, tot mai multe femei au apărut fără văl pe străzi, în special de la începutul mişcării de protest din septembrie, declanşată de moartea în arest a tinerei Mahsa Amini, arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict.

Săptămâna trecută, fotografii cu Pantea Bahram pozând cu capul descoperit la o proiecţie într-un cinematograf din capitală au devenit virale pe reţelele de socializare.

Katayoun Riahi a publicat, de asemenea, numeroase fotografii similare, realizate în locuri publice din Teheran.

Actriţa, în vârstă de 61 de ani, a fost eliberată pe cauţiune la sfârşitul lunii noiembrie, după mai bine de o săptămână de detenţie, pentru că a postat pe pagina sa de Instagram fotografii în care nu poartă văl, în semn de solidaritate cu protestatarii.

Ea a fost prima actriţă iraniană care a postat astfel de imagini pe reţelele de socializare în sprijinul mişcării de protest.

Cele două actriţe au fost premiate de mai multe ori la festivalul Fajr din Teheran, cel mai mare eveniment cinematografic din ţară.

La 16 aprilie, autorităţile au declarat că peste 150 de unităţi comerciale au fost închise în 24 de ore pentru că nu au respectat obligativitatea purtării vălului de către angajate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.