Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere penală, depusă de o fostă angajată a Operei din Iași, pe numele managerului Beatrice Rancea, pentru că aceasta din urmă refuză să o reangajeze

facebook.com
Beatrice Rancea

O fostă angajată a Operei Naționale din Iași a anunțat, luni, că a depus o plângere penală pe numele actualului manager al instituției, Beatrice Rancea, pentru că aceasta din urmă refuză să o reangajeze, deși a câștigat acest drept în instanță, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Otilia Pop, fosta violonista a Operei Naționale Române Iași (ONRI)a anunțat, luni, la o conferință de presă a Federației Sindicatelor Instituțiilor de Cultură că a depus o plângere penală pe numele lui Beatrice Rancea. Fosta angajată a Operei susține că a câștigat in instanță dreptul de a fi reangajată, dar ca acest lucru nu s-a întâmplat.

Citește și: După ce au golit rafturile, speriați de coronavirus, românii vor să dea marfa înapoi

„Motivul principal a fost acela că am aflat ca doi dintre colegii mei urmează sa fie concediați. (...) M-am gândit la unul dintre colegi că este proaspăt căsătorit, că are împrumuturi și m-am pus în locul lui și am zis cum să îi fie luat locul de muncă. (...) I-am scris un mesaj pe telefonul mobil prin care îl rugam să își apere spatele și să ceară o audiență la managerul instituției, ca să vadă despre ce este vorba. El, ca mulțumire, a doua zi s-a dus cu telefonul și i-a arătat managerei mesajul de la mine. (...) Am fost dată disciplinar afară, dar am câștigat de pe data de 11 noiembrie. (...) Am câștigat în instanță în jur de 18. 000 de euro, am depus nenumărate hârtii la secretariatul instituției prin care solicităm și puneam în vedere ca nerespectarea, nelurea în calcul a unei decizii, a unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile reprezintă caz penal și joi am deschis dosar penal împotriva managerului instituției”, a declarat presei Otilia Pop, fostă violonistă a ONRI.

La conferința de presă organizată de conducerea Federației Sindicatelor din Instituțiile de Cultură au fost prezenți atât actuali, cât si foști angajați ai Operei Iași, dar și colegi din Teatrul Național Iași.

„Un abuz foarte mare este desfacerea contractelor de muncă, abuziv, ducerea în comisia de disciplină a colegilor pe motive că au dat comentarii pe o pagină de socializare după orele de program. De asemenea, sunt colegi care, din cauza faptului că nu fac parte din anturajul apropiat al ei, sau fac parte din anturajul altora care au fost incomozi pentru doamna Rancea, ea încearcă pe toate căile, la limita legii, e adevărat, să scape de ei”, a declarat Marius Ciulică, președintele Federației Sindicatelor din Instituțiile de Cultură.

Despre presupusele abuzuri ale lui Beatrice Rancea a vorbit și Președintele sindicatului Artis.

„Aceste reorganizări, desfiinţări de posturi la care nu am primit încă dovezile că sunt legale, avem de-a face cu imixtiuni în treburile sindicale. (...) Avem de-a face cu o problemă foarte gravă. Fosta contabilă şefă a semnalat şi a trimis documente la Minister, şi prin alte părţi, cu sume de genul de 685.000 de lei pentru procese pierdute, pe care le-a pierdut instituţia, (...) Avocata e plătită cu 12.000 de lei pe lună. În condiţiile în care se pierdeau procesele pe bandă rulantă, unii erau daţi afară că nu corespund profesional, iar acest avocat primea 120 milioane de lei vechi pe lună”, a declarat Marius Aftaragaci, președintele sindicatului Artis.

Citește și: Dana Budeanu aruncă bomba: Cine e ministrul PSD care ar urma să fie luat de DNA, după Sorina Pintea

Problemele, susține actorul Mihai Călin sunt generate de Ordonanța ce reglementează atribuțiile managerilor din instituțiile de Cultură.

„Noi am sesizat către Ministerul Culturii încă de anul trecut în legătură cu anumite disfuncționalități, anumite probleme care au apărut în ultimii ani. Considerăm că în primul rând, sursa acestor probleme este Ordonanța 189 care reglementează managementul Instituțiilor Publice de Cultură și care a fost modificată ultima oară în 2013 și conține niște lucuri care dau putere nemăsurată directorilor de insituții: nu este vârstă de pensionare, concursul este închis, la finalul unui mandat se face evaluare și pot să ia un nou mandat, nu are nimeni dreptul din exterior să participe la concurs, ceea ce este absolut inadmisibil în timpurile noastre. În felul ăsta se permanentizează în posturile de directori niște persoane și devin niște patroni pe bani publici”, a declarat actorul Mihai Călin.

Beatrice Rancea a refuzat să comenteze acuzațiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.