Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PLANUL care îngrijorează Israelul SUA au decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

Avion F-35

Administraţia preşedintelui Donald Trump a informat Congresul privind intenţia sa de a vinde avioane de vânătoare de ultimă generaţie F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), un plan care îngrijorează Israelul, a declarat joi un ales american, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Achiziţionarea de către EAU "a acestei tehnologii va modifica într-un mod semnificativ echilibrul de forţe în Golf şi va afecta avantajul militar al Israelului", principalul aliat al Washingtonului în regiune, şi-a exprimat îngrijorarea alesul democrat Eliot Engel într-un comunicat.

Citește și: Monica Pop a răbufnit, după ce valul 2 de coronavirus a prins nepregătite autoritățile: De ce nu mai avem producții autohtone și importăm orice?

"Să ne grăbim să vindem aceste aparate nu este în interesul nimănui", a adăugat Engel, subliniind consecinţele pe care această tranzacţie le-ar putea avea, în special dacă alţi aliaţi arabi ai SUA vor cere şi ele să cumpere avioane F-35.

"Preţul normalizării relaţiilor cu Israelul va fi o proliferare a armamentului avansat? Este acest lucru rezonabil", s-a întrebat el.

Decizia a fost anunţată într-un mod informal aleşilor din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a precizat alesul democrat.

Departamentul de Stat, care anunţă de obicei vânzările de arme către alte ţări, nu a dezminţit informaţia, subliniind că acestea sunt anunţate o dată ce Congresul este notificat oficial.

Acest anunţ intervine în contextul în care secretarul american al apărării Mark Esper efectuează joi o scurtă vizită la Tel Aviv pentru noi discuţii privind "avantajul militar calitativ" al Israelului în regiune.

Săptămâna trecută Israelul a anunţat că nu se va opune vânzării de către SUA a unor avioane de tipul F-35 către Emirate după normalizarea relaţiilor celor două state, în condiţiile în care a primit asigurări de la Mark Esper.

Citește și: Alexandru Rafila profețește dezastrul: În maxim o lună cazurile de coronavirus se pot dubla, iar decesele, tripla! .

Din punct de vedere istoric, Israelul se opune vânzării de avioane F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordaniei şi Egiptului (cu care a semnat acorduri de pace), întrucât doreşte să îşi menţină superioritatea tehnologică. Este politica aşa-numită a "avantajului militar calitativ (Qualitative military edge - QME)", aplicată din anii 1960 de SUA şi care a fost stipulată în lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.