Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul de sfartecare a Republicii Moldova

moldova

De fapt, e mult mai rau!

Dupa cateva indicii aparute in presa de peste Prut care vorbeau despre o intelegere secreta dintre bascanul (guvernatorul) autonomiei gagauze, Mihail Formuzal, episcopul Marchel al Mitropoliei Moldovei (subordonata Patriarhiei Ruse) si liderul partidului Patriotii Moldovei, Mihail Garbuz, menita sa permita destramarea Republicii Moldova, SIS a intrat pe fir. Ce a aflat este mai mult decat ingrijorator.

Prima scanteie: revoltele etnice

Daca se stia ca bascanul Mihail Formuzal a dat indicatii primarilor din Tiraspol sa formeze, de urgenta, garzi populare, in fapt, sub acoperirea acestora, in Gagauzia, sunt pregatite detasamente de cazaci din Rusia si Crimeea, care vor fi antrenate in escaladarea unor revolte a minoritatilor etnice de la Comrat si Balti impotriva guvernului de la Chisinau. SIS a informat ca depune constant eforturi pentru a ”anihila miscarile secesioniste” si tentativele de ”escaladare a tensiunii” puse la cale de ”promotori ai vectorului eurasiatic”, dand in acelasi timp asigurari ca este pregatit sa contracareze ”posibile grupuri paramilitare sau adepti ai ideologiilor extremiste”.

O Federatie adunata din patru zari

Planul mai indica si masurile de rasturnare a puterii legale, prin rebeliuni armate. In urma acestora vor fi create doua enclave separatiste — ”Republica Populara Gagauzia”, ce ar urma sa cuprinda regiunile Bolgrad si Ismail din Ucraina si raioanele de sud ale tarii, si “Republica Moldoveneasca de Nord”, constituita din regiunea Cernauti din Ucraina si raioanele de nord ale Republicii Moldova. Ulterior ar urma sa fie constituita “Federatia Moldoveneasca”, formata din patru actori: Republica Moldova (capitala la Chisinau), ”Republica Moldoveneasca Nistreana” (capitala la Tiraspol), ”Republica Populara Gagauza” (capitala la Comrat) si ”Republica Moldoveneasca de Nord” (capitala la Balti).

Moscova ameninta Chisinaul cu racirea cooperarii economice

Moscova estimeaza ca apropiata semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova la U E risca sa complice relatiile de cooperare economica moldo-ruse, a anuntat Ministerul de Externe de la Moscova, intr-un comentariu cu privire la discutiile purtate de seful adjunct al diplomatiei ruse, Grigori Karasin, cu liderii moldoveni, in cadrul recentei sale vizite la Chisinau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.