Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul secret al ieșirii Greciei din zona euro

Partidele politice din Grecia au cerut explicaţii luni după informaţiile apărute în presă la sfârşitul săptămânii potrivit cărora fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis a avut planuri secrete pentru un sistem bancar paralel în cazul ieşirii Atenei din zona euro, relatează DPA. 

Planul prevedea reintroducerea drahmei, a scris duminică cotidianul Kathimerini, şi a fost discutat în timpul unei videoconferinţe cu investitorii pe 16 iulie. 

Varoufakis a afirmat că a fost autorizat de premierul Alexis Tsipras în decembrie să examineze un astfel de sistem de plată în paralel, scrie Kathimerini, însă nu a primit unda verde finală. O lună mai târziu, partidul stângii radicale Syriza a lui Tsipras a câştigat alegerile legislative. 

Potrivit publicaţiei menţionate, planul ar fi implicat copierea în secret a parolelor conturilor fiscale ale cetăţenilor greci prin 'spargerea' site-ului finanţelor publice. Aceasta ar fi avut drept scop crearea unui sistem care să permită plăţi între terţe părţi şi stat în cazul în care băncile ar fi fost nevoie să se închidă. 

Varoufakis a avut o echipă pentru a pregăti planul, despre care Kathimerini scrie că ar fi avut nevoie în cele din urmă de 1.000 de angajaţi pentru a fi pus în aplicare. Videoconferinţa a avut loc la peste o săptămână după ce Varoufakis a părăsit funcţia de ministru de finanţe. 

Potrivit extraselor transcrierii videoconferinţei, Varoufakis a afirmat că 'premierul (Tsipras) înainte de a deveni prim ministru, înainte de a câştiga alegerile din ianuarie, mi-a dat undă verde pentru a veni cu un plan B. Planul a fost mai mult sau mai puţin complet: Am pus la punct un plan B, însă dificultatea a fost de ajunge de la cinci persoane care lucrau la acest plan la 1.000 de persoane care ar trebui să-l pună în aplicare. Pentru asta aş fi avut nevoie de o nouă autorizare pe care însă nu am mai primit-o', a spus Varoufakis în videoconferinţă. 

El a declarat pentru ediţia de luni a cotidianului britanic The Telegraph că citatele din discuţia care a avut loc în timpul videoconferinţei sunt exacte, însă a adăugat că unele informaţii apărute în presa elenă sunt răstălmăcite. 'Substratul tuturor acestor acţiuni este că vor să mă prezinte drept un ministru de finanţe escroc şi să mă pună sub acuzare pentru trădare. Totul face parte din tentativa de a anula primele cinci luni ale acestui guvern şi de a-l trimite la coşul de gunoi al istoriei', a declarat Varoufakis pentru cotidianul britanic.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.