Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planuri complicate în coaliția PSD-PNL: Soarta alegerilor din 2024, decisă în următoarea lună (surse)

ciolacu psd pnl

Conducerea Partidului Social Democrat (PSD) se reunește în această săptămână într-o serie de întâlniri pentru a delibera strategia pentru viitoarele alegeri europarlamentare. Surse din cadrul partidului au dezvăluit că se așteaptă ca Marcel Ciolacu, președintele PSD, să ceară părerea liderilor regionali cu privire la posibilitatea de a forma liste electorale comune cu Partidul Național Liberal (PNL) sau de a concura separat la alegeri. În plus, sunt programate discuții pentru a analiza fezabilitatea combinării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Potrivit unor surse politice, majoritatea organizațiilor PSD nu au nimic împotriva comasării alegerilor, însă există și organizații care se opun. Negocierile cu PNL pe tema comasării vor lua în calcul mai multe variante, nu doar pe cea a alegerilor europarlamentare și locale la aceeași dată.

Luna februarie va fi luna decisivă atât pentru stabilirea calendarului alegerilor (se vor ști datele inclusiv pentru prezidențiale), cât și pentru un eventual acord cu PNL în vedere listelor comune. Mai în glumă, mai în serios, potrivit surselor politice, premierul Ciolacu a lansat și ideea unei înțelegeri pe 10 ani, cu președinte de la PSD în primii 5 ani și președinte de la PNL în următorii 5 ani.

Rezultatele discuțiilor de luni

Întâlnirea de luni a coaliției dintre liderii PSD și PNL nu a dus la o decizie privind comasarea alegerilor, alegând în schimb să permită fiecărui partid să discute în rândurile lor.

Inițiativa de a discuta colectiv despre tururile de scrutin a venit din partea lui Marcel Ciolacu, care a considerat că este important să fie abordate toate fazele electorale într-o manieră cuprinzătoare. În consecință, procesul decizional a fost amânat până la finalizarea unor consultări interne suplimentare în cadrul fiecărui partid.

Potrivit surselor din partid, Marcel Ciolacu ar susține mai mult varianta organizării tuturor alegerilor la termen, fără comasări.

Gabriela Firea, candidat deocamdată

La sediul PSD din Kisellef au fost programate marți întâlniri regionale. Un punct notabil de discuție al zilei va fi selecția candidatului la Primăria Capitalei. Potrivit unor surse, o variantă ar putea fi Daniel Băluță, însă în acest moment candidatul anunțat oficial este Gabriela Firea. Gabriel Mutu ar urma să fie din nou candidatul PSD la Primăria Sectorului 6.

Gabriela Firea şi-a asumat candidatura pentru Primăria Capitalei din partea PSD, au menţionat sursele citate. Decizia cu privire la candidaţii PSD de la alegerile locale urmează însă să fie luată prin vot, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Politic Naţional al partidului.

Lucrările săptămânii vor culmina miercuri, începând cu ora 10:00, cu o reuniune a grupurilor parlamentare ale PSD la Palatul Parlamentului. Ulterior, la ora 12:00 va avea loc o ședință a Consiliului Politic Național. Se așteaptă ca aceste întruniri să ofere informații cruciale despre strategia generală a partidului pentru alegerile europarlamentare, care vor juca un rol esențial în conturarea peisajului politic din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.