Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plasarea oceanului în centrul preocupărilor: Franţa organizează un summit dedicat protejării oceanului

ocean

Plasarea oceanului în centrul preocupărilor: aceasta este ambiţia summitului ''Un ocean'' care va reuni oameni de ştiinţă, ONG-uri, politicieni şi antreprenori între 9 şi 11 februarie în Franţa, în speranţa de a da un impuls mai multor probleme internaţionale cruciale privind mările, relatează marţi AFP.

Oceanele ocupă 70% din suprafaţa globului şi au un rol esenţial în lupta împotriva încălzirii globale. Oceanele hrănesc oamenii, adăpostesc numeroase specii. Cu toate acestea, ele rămân puţin cunoscute şi protejate.

''Nu avem idee ce este oceanul'', a remarcat Françoise Gaill, directoare de cercetare emerită la CNRS.

Acest summit, dorit de preşedintele francez Emmanuel Macron, va fi primul dintr-o serie de evenimente internaţionale cu privire la ocean: o reuniune ONU privind mediul la sfârşitul lunii februarie care va aborda problema unui acord internaţional privind plasticul, negocieri în martie la ONU privind un tratat pentru marea liberă, COP-urile privind biodiversitatea şi clima şi o conferinţă ONU privind oceanele la Lisabona în iunie.

Miercuri şi joi vor avea loc ateliere şi forumuri, online şi cu prezenţă fizică. Vineri, aproximativ 20 de şefi de stat şi de guvern se vor reuni în jurul preşedintelui francez. Sunt anunţaţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, informează Agerpres.ro.

În ceea ce priveşte antreprizele sunt anunţaţi liderii giganţilor europeni de transport maritim prin containere CMA CGM, Maersk, Hapag-Lloyd şi MSC.

''Preşedinţia franceză a Uniunii Europene este o oportunitate care nu trebuie ratată'', a explicat pentru AFP Olivier Poivre d'Arvor, ambasador pentru poli şi probleme maritime. ''În loc să organizăm un summit european clasic, am ales un grup de lideri asumaţi'', a continuat el.

Franţa speră ca noi ţări să ratifice Acordul de la Cape Town, menit să consolideze securitatea navelor de pescuit şi să lupte împotriva pescuitului ilegal, pentru ca acest acord să intre în vigoare.

ONG-urile aşteaptă anunţuri puternice, regretând în acelaşi timp că probleme la fel de esenţiale precum pescuitul excesiv nu sunt pe ordinea de zi.

Franţa are a doua cea mai mare zonă economică exclusivă (ZEE) din lume, care acoperă apele până la 200 de mile marine în largul coastelor sale, datorită teritoriilor de peste mări. Cu 23% din apele sale protejate, dar numai 1,6% sub protecţie strictă, ''Franţa nu este neapărat un model'', comentează Jérome Petit de la ONG-ul Pew.

El speră că guvernul va confirma extinderea rezervei naturale naţionale din Teritoriile australe şi antarctice franceze (TAAF) la peste un milion de km2, între care o zonă de protecţie puternică de 250.000 km2.

Pew speră şi în crearea unor zone dedicate exclusiv pescuitului artizanal în jurul insulelor Polineziei Franceze. Preşedintele Polineziei Franceze, Edouard Fritch, se va deplasa la Brest, în nord-vestul Franţei.

O coaliţie de ONG-uri solicită progrese privind tratatul internaţional pentru a proteja mai bine marea liberă, dincolo de jurisdicţiile naţionale, care acoperă aproape jumătate din glob. ''Discuţiile au coborât la un nivel foarte juridic, nu există sprijin politic'', a admis Olivier Poivre d'Arvor, care promite că summit-ul ''Un ocean'' va face posibilă o remobilizare a statelor. Negocierile urmează să se încheie în martie.

Coaliţia ONG-urilor pentru conservarea apelor adânci este preocupată de dorinţa Franţei de a explora marea la o adâncime de peste 4.000 de metri, care este puţin cunoscută, dar care conţine resurse miniere.

Explorarea ştiinţifică ''oferă mijloacele pentru a înţelege cum funcţionează ecosistemele'', explică specialista în organisme marine, Françoise Gaill. ''A exploata? Sigur că nu'', continuă ea. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a adoptat un moratoriu privind exploatarea în adâncime a mărilor, pe care Franţa nu l-a susţinut.

Mai multe asociaţii, printre care France Nature Environnement (FNE), intenţionează, de asemenea, să înainteze oficialilor francezi şi europeni o petiţie semnată de peste 460.000 de persoane împotriva capturilor accidentale de delfini comuni, ucişi în unelte de pescuit în largul coastelor franceze.

Două manifestaţii sunt prevăzute vineri la apelul asociaţiei Pleine Mer, reunind cetăţeni şi pescari, şi al Greenpeace. Sindicate şi alte grupuri intenţionează să organizeze de asemenea manifestaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.