Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Pleșu, acuzat că a dat afară un librar pentru că nu l-a recunoscut / Reacția lui Pleșu

plesu

Pe data de 23 iulie 2015, în spaţiul virtual atât de generos, pe blogul „acestblogdenervi”, Petronela Rotar publica o scrisoare adresată lui Andrei Pleşu, în care-l acuza că ar fi generat concedierea unui librar din Sibiu, pe motiv că nu a fost recunoscut în librărie şi, ca atare nu i s-a aplicat reducerea la care are dreptul în lanţul Humanitas.

Citește și : Ponta Viteazu' a căzut de pe Breazu'

”Sunt convinsă că habar nu aveți cine sunt. Nu ați pierdut nimic. Aflu, însă, că vă e tare indigest ca oamenii să nu vă cunoască și recunoască pe dumneavoastră, așa că îmi permit să îmi țip dezamăgirea în acest spațiu, tocmai pentru că eu știu cine sunteți.

Domnule Pleșu, mi-a plăcut să cred despre dumneavoastră că sunteți nu doar autoironic și că nu vă luați prea tare în serios, ci și un cunoscător fin și un practicant al marilor adevăruri creștine, ca unul care l-a decriptat pe Isus vulgului.

Citește și: Imagini din timpul violului de la Vaslui

Iată faptele care determină neobrăzarea aceasta ca un neica nimeni, așa cum sunt eu, să vă scrie: zilele acestea, aflîndu-vă prin Ardeal, ați intrat într-o libărie de unde ați cumpărat niște cărți. Multe cărți, ca să rămîn fidelă adevărului. Cărți care valorau cîteva sute de lei. Vă place să citiți, se știe. Și mie. Mai mult, mie îmi plăcea teribil să vă citesc pe dumneavoastră. Cu voluptate vă citeam. Probabil că o voi face, în continuare, amintindu-mi că nu sunteți primul om mare cu fractură deschisă de personalitate. Ibsen, de exemplu, sunt sigură că știți, era atît de vanitos încît își purta medaliile pentru care nutrea o pasiune grozavă prin casă, peste pijamale.

Citește și: DNA mai pierde un primar PNL: Judecătorii nu au fost de acord cu oamenii lui Kovesi

Revin. Așadar, vă aflați în librărie. Erați bronzat, mai slab parcă, ați ales cărțile dorite și v-ați dus să le plătiți la casă. Acolo se afla cineva tare drag mie. Nu, nu o vînzătoare de butic, ci un librar în adevăratul sens al cuvîntului, absolventă de litere, mare iubitoare de cărți! Nu a fost sigură că în fața ei se află marele Andrei Pleșu așa că s-a întrebat din priviri cu alt librar, și el un cititor aprig. Acela a ridicat și el din umeri, nedumerit, căci ambii vă vedeau în realitate pentru prima oară. Ca om care a lucrat în televiziune știu cît de diferită este imaginea omului în carne și oase față de cea pe care o reflectă ecranul. Dumneavoastră înșivă păreți foarte înalt la televizor, lucru care nu este tocmai adevărat în varianta 3D. Așadar, cei doi librari nu vă recunosc. Drept care nici nu vă aplică reducerea de care vă bucurați în acest lanț de librării. Tînăra de la casă s-a gîndit să vă întrebe, dar i s-a părut că v-ar jigni, așa că a tăcut mîlc. Dumneavoastră ați zîmbit, creștinește, ați plătit, ați ieșit. Afară, l-ați sunat pe prietenul dumneavoastră, proprietarul lanțului de libării, să vă plîngeți că nu ați fost recunoscut și nu vi s-a aplicat reducerea. De acolo în jos, s-a pornit leapșa sancțiunilor, din șef în șefuț, pînă la a i se face referat că nu v-a recunoscut. Azi și-a dat demisia. Lucra oricum pe mai puțin de o mie de lei salariu și nu avea nicăieri în fișa postului obligația de a-i recunoaște pe prietenii patronului sau pe scriitorii contemporani, fie ei și Andrei Pleșu însuși. Personal, sper să nici nu apară vreodată, în fișa vreun post, așa ceva.

Citește și: INEDIT FMI a trimis șefă în Grecia o fostă elevă a lui Klaus Iohannis

Eu refuz să cred că dumneavoastră ați vrut să dați brînci acestui bulgăre știind dinainte că se va ajunge pînă la asemenea consecințe. Sau că despre cele cîteva zeci de lei reducere la cărțile cumpărate ar fi vorba. Probabil că ați fost tare jignit în amorul propriu că nu ați fost recunoscut de ați pus mîna pe telefon să pîrîți. Căci, iertată-mi fie exprimarea, asta ați făcut. Ați fi putut face o glumă sau chiar să vă recomandați, dacă doreați să vă fie aplicată reducerea.

Sau poate e doar vina noastră, a muritorilor de rînd, care ne zeificăm scriitorii mari și ne așteptăm de la ei să nu dezvolte hiatusuri între personalitate, conduită și ceea ce scriu. Ori asta s-a dovedit a fi o capcană, de cele mai multe ori.

Citește și: Un nou viol șocant: O tânără a fost violată de 4 indivizi în ziua în care împlinea 18 ani

Domnule Pleșu, deși sunt descumpănită, trebuie să vă și mulțumesc: cu siguranță ați făcut un bine prietenei mele, iar mie mi-ați reamintit ce buruieni trebuie să am grijă să plivesc, neîncetat.

Așa cum spuneam la început, eu sunt nimeni. Un nimeni trist și dezamăgit, azi. Nu voi avea niciodată anvergura dumneavoastră intelectuală, adîncimea scrisului, condeiul dumneavostră, genul și așa mai departe. Însă voi avea mereu grijă să mă smeresc și să glorific calitatea mea de om, înaintea oricărui alt lucru. V-am scris cu mîhnire și respect, așa cum i-aș scrie tatei. Și cu speranța că se va găsi, atunci cînd voi călca în afara principiilor pe care le declam, cineva care să mă tragă blînd de mînecă și să-mi spună că, vorba mamei mele mari, sunt pe cale să îmi chierd bulendrele.”, se arată în scrisoare.

Raspunsul lui Andrei Plesu la ceea ce s-a pretins ca a facut, postat pe blogul cu pricina.

”Stimata Doamna Petronela Rotar,

Ati pus in circulatie o minciuna grosolana. Am vorbit adineaori la telefon cu prietena Dvs. care recunoaste ca ea n-a facut decit sa va transmita ce i-a sugerat sefa ei ca s-o intimideze. In ce ma priveste, cind cumpar carti de la Humanitas nu fac calcule, nu vinez reduceri si mai ales nu fac reclamatii „la centru”. Va sfatuiesc, prieteneste, sa cautati mijloace mai decente de a va obtine notorietatea. Grav e si ca dezmintirile pe care si libraria si editura le-au trimis pe blogul Dvs. au fost sterse. Probabil asa se va intimpla si cu postarea de fata. Ar exista o singura varianta sa va dovediti buna-credinta si onestitatea: sa va informati „la sursa” si sa dati, cu scuze, lamuririle necesare.

Perplex,

Andrei Plesu”

Mircea Cărtărescu, pe pagina lui de Facebook, publică un text în care ia poziţie faţă de povestea cu demisia librarului de la Humanitas, exprimându-şi dubiul că lucrurile ar fi stat aşa cum le descrie Petronela Rotar. „Circulă pe FB o scrisoare adresată d-lui Andrei Pleşu în care acesta e acuzat că a provocat darea afară din slujbă a unui librar care, nerecunoscându-l, nu i-a făcut discount-ul la cărţile cumpărate de care se bucură autorii Humanitas. Pleşu l-ar fi sunat pe dl. Liiceanu, care-ar fi declanşat o anchetă. În urma ei, librarul ar fi fost pur şi simplu dat afară. Eu am „a reasonable doubt” că lucrurile au stat chiar aşa. Nu cred, pur şi simplu, că, ieşind din librărie, dl. Pleşu l-a sunat pe dl. Liiceanu ca să se plângă de librarul respectiv”, scrie Mircea Cărtprescu, şi el unul dintre cei mai cunoscuţi autori Humanitas. „Cine-a văzut asta? Cine-a auzit conversaţia la telefon a celor doi? Cine poate băga mâna-n foc, chiar dacă această conversaţie ar fi avut loc, că dl. Liiceanu l-a dat afară pe librar ca o consecinţă directă a acestei întâmplări?”, întreabă el, în textul postat azi pe Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.