Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plecarea de la putere a lui Morales deschide calea unei reveniri la arme, spune preşedintele nicaraguan

wikipedia.org
daniel ortega

Preşedintele nicaraguan, Daniel Ortega, a avertizat că plecarea din funcţie a aliatului şi până acum puţin timp omologului său bolivian, Evo Morales, deschide drumul pentru ca "forţele revoluţionare" să aspire din nou la preluarea puterii pe cale armată, transmite EFE preluată de agerpres.

Ortega a spus la Managua, într-un discurs ţinut la închiderea celei de-a VIII-a reuniuni extraordinare a Consiliului Politic al ţărilor din Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii-Tratatul de Comerţ al Popoarelor (Alba-TCP), că "lovitura de stat" contra lui Morales repune pe tapet vechea dispută asupra modului de a ajunge la putere: pe cale electorală sau prin luptă armată.

"Să se vadă bine ce fac imperialiştii pe pământul Boliviei", a arătat Ortega, cu referire la Statele Unite, pe care le-a făcut responsabile de plecarea de la putere a lui Morales.

"Semnalul pe care îl dau Americii Latine (...), pentru că am mizat pe calea electorală, dar cred că Bolivia este un test de foc pentru a se menţine minima încredere în această cale, în caz contrar popoarele vor simţi că au tot dreptul, obligaţia, de a lua armele pentru a ajunge la putere pe cale revoluţionară", a apreciat preşedintele nicaraguan.

El i-a avertizat pe cei se "joacă cu focul" să se gândească bine la ce fac. "Ce se petrece în Bolivia este ceva incredibil de întunecat şi, din păcate, adevărat", a continuat Ortega.

Potrivit liderului sandinist, cele întâmplate în Bolivia reprezintă "o manevră murdară a organismului care a fost creat pentru a pune în practică Doctrina Monroe", cu referire la Organizaţia Statelor Americane (OSA), care, conform lui Ortega, răspunde intereselor Washingtonului.

El a susţinut că demisia forţată a lui Morales a fost "o capcană bine montată".

"Nu este nimic improvizat. Nu are nimic de-a face cu poporul şi nici nu a avut loc spontan. Toate acestea au fost plănuite, finanţate, organizate şi conduse de cei care mereu conduc din Statele Unite", a denunţat liderul nicaraguan.

El a spus că Morales nu a avut altă opţiune decât de a demisiona deoarece "lovitura militară a fost o ameninţare de moarte" şi că au intenţionat chiar să-l asasineze în Bolivia pentru a încerca să demoralizeze şi să demobilizeze poporul bolivian.

"Toată această manevră a fost pusă la cale pur şi simplu pentru a zdrobi, anula, şterge o victorie electorală reuşită de Evo Morales. El a câştigat scrutinul, iar victoria i-a fost furată", a adăugat Ortega.

Liderul de la Managua a apreciat că înalta conducere militară din Bolivia s-a "predat total şi vândut imperiului" şi că aceasta a fost cea care a executat "lovitura de stat" contra lui Morales.

El a recunoscut puterea pe care o avea Morales şi sprijinul mişcărilor sociale şi al indigenilor, dar, în situaţii ca acestea, "armata şi poliţia sunt decisive pentru înclinarea balanţei în favoarea capitalei imperiului sau în favoarea popoarelor".

Ortega a amintit că în a doua parte a secolului trecut, când "forţele revoluţionare" optau pentru calea armată pentru a obţine puterea, acestea se asigurau, odată dărâmate guvernele, prin crearea şi formarea unor forţe armate şi de poliţie cu "rădăcini revoluţionare şi populare".

De asemenea, Daniel Ortega le-a cerut ţărilor membre ale Alba-TPC să rămână unite pentru a fi pregătite în faţa "acestui val de teroare în America Latină" promovat, conform lui, de Washington.

Alba-TCP este formată din Cuba, Venezuela, Antigua şi Barbuda, Bolivia, Dominica, Nicaragua, Santa Lucía, San Vicente y las Granadinas, Granada y San Cristóbal y Nieves.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.