Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ploaie de rachete lansată de Rusia în Ucraina: 1.200 de focoase a lansat Moscova pentru distrugerea sistemului energetic

M. C.
www.twitter.com
rachete Rusia

Forţele ruseşti au folosit peste 1.200 de rachete şi drone pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei, potrivit unui comunicat al companiei energetice ucrainene Ukrenergo, transmis în condiţiile în care Ministerul britanic al Apărării a evaluat că Rusia a eşuat cel mai probabil în distrugerea infrastructurii ucrainene, iar Kievul a anunţat vineri că este în măsură să exporte din nou energie în Uniunea Europeană, relatează News.ro.

Începând din octombrie anul trecut, forţele Moscovei au lansat sute de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice aflate departe de linia frontului, ceea ce a dus la întreruperi temporare ale furnizării de electricitate, căldură şi apă pentru milioane de oameni.

Dintre cele 1.200 de rachete, 250 au lovit staţii Ukrenergo, provocând daune la 43% din reţeaua electrică principală a Ucrainei, potrivit companiei de utilităţi citate de CNN. Toate centralele termice şi hidroelectrice au suferit diferite grade de avarie, a precizat compania. Ukrenergo nu a indicat însă în comunicat pe ce perioadă exactă a făcut acest bilanţ. "În timpul celor mai reci şase luni ale anului, inamicul a încercat să ne ia energia şi căldura prin distrugerea infrastructurii noastre energetice", a declarat Ukrenergo. Costul reparaţiilor de urgenţă la reţeaua de energie va ajunge la peste un miliard de dolari, se mai arată în comunicat, care citează o estimare a Băncii Mondiale şi a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ukrenergo spune că a primit aproape 500 de unităţi de echipamente de înlocuire, iar altele urmează să fie fabricate şi trimise în Ucraina.

Londra consideră un eşec campania Moscovei de bombardare a infrastructurii energetice ucrainene. Campania Rusiei de distrugere a infrastructurii energetice a Ucrainei a eşuat "probabil", a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a situaţiei războiului. Britanicii au observat, de asemenea, că "atacurile pe scară largă" asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit mai rare de la începutul lunii martie a acestui an. "Campania Rusiei de a degrada grav sistemul energetic unificat al Ucrainei (UES) în timpul iernii 2022-23 a eşuat probabil", se arată în evaluarea Ministerului Apărării de la Londra. "Atacurile la scară mai mică continuă, dar este foarte probabil ca ele să aibă un impact mult mai mic asupra sistemului energetic ucrainean", menţionează Ministerul britanic al Apărării.

Atacurile Rusiei încalcă dreptul umanitar internaţional, care interzice luarea ca ţintă a civililor şi a infrastructurii civile, potrivit Naţiunilor Unite.

Companiile ucrainene continuă să se aprovizioneze cu transformatoare de înlocuire şi alte componente critice, însă transportul şi instalarea acestor componente reprezintă o "provocare logistică majoră".

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, situaţia energetică a Ucrainei se va îmbunătăţi probabil odată cu încălzirea vremii, iar "planificarea şi pregătirile pentru iarna viitoare au început probabil deja".

Ucraina reia exporturile de energie electrică spre UE

Pe de altă parte, Ucraina îşi poate relua exportul de energie electrică după o pauză de şase luni, având în vedere succesul reparaţiilor efectuate după atacurile repetate ale Rusiei, a declarat vineri ministrul energiei, Herman Haluşcenko, citat de Reuters.

În octombrie anul trecut, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Uniunea Europeană - principala sa piaţă de export de energie după începerea războiului - în urma loviturilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.

"Cea mai dificilă iarnă a trecut", a declarat Haluşcenko într-un comunicat postat pe site-ul ministerului, precizând că sistemul funcţionează normal de aproape două luni. "Următorul pas este reluarea exporturilor de energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia necesară a infrastructurii electrice distruse şi deteriorate", a adăugat el.

În prezent, Ucraina poate exporta în orice moment către UE maximum 400 de megawaţi. Exporturile ucrainene de energie electrică spre Uniunea Europeană se fac inclusiv prin România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.