Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ploieștiul rămâne în alertă! Specialiştii sunt de părere că ursul capturat luni dimineaţă nu ar fi singurul din zona oraşului

Facebook
urs

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, anunţă luni, după capturarea unui urs a cărui prezenţă a fost semnalată în ultimele săptămâni pe raza oraşului, că autorităţile rămân în alertă, în condiţiile în care specialiştii opinează că într-o altă zonă a oraşului a fost văzut un alt urs. „V-o spun cu toată responsabilitatea că lucrul ăsta nu o să se termine niciodată. Pentru că, dacă vă interesaţi serios – ştiu, deliciul era Ploieştiul cu titlurile spumoase din diverse ziare - dar real, în fiecare seară, în diverse zone din apropierea noastră există sesizări făcute, legate de urs, la 112”, afirmă edilul.

„În continuare rămâne pe sistemele de monitorizare - adică pe camerele de luat vederi cu senzori de mişcare şi cu transmitere automată, pe drone ridicate  - opinia experţilor şi, cinstit, şi a mea cât mă pot uita eu şi am expertiză în acest sens este că noi vorbim de ursul pe care l-aţi văzut imagini la podul de la Bucov, imaginile Remat – Mihai Bravu, şi acesta a fost capturat, ne lămurim şi o să monitorizăm în ce măsură mai avem un exemplar în zona Vega. V-o spun cu toată responsabilitatea că lucrul ăsta nu o să se termine niciodată. Pentru că, dacă vă interesaţi serios – ştiu, deliciul era Ploieştiul cu titlurile spumoase din diverse ziare -  dar real, în fiecare seară, în diverse zone din apropierea noastră există sesizări făcute, legate de urs, la 112”,  a afirmat Andrei Volosevici luni după amiază, într-o conferinţă de presă.
Acesta a dat exemplul localităţilor Boldeşti, Blejoi, sau Păuleşti oraşe sau comune foarte apropiate de Ploieşti şi unde a fost semnalată prezenţa urşilor.
„Este o problemă pe care o să vă rog să o verificaţi dumneavoastră: la nivelul judeţului, din ceea ce am înţeles eu, dintr-o logică maximă de 200 de exemplare, sunt în jur de 450-500. Pe cale de consecinţă, dispoziţia mea vizavi de faptul că, în conformitate cu prevederile legale, conduc echipa operativă pe astfel de situaţii, a fost şi este să rămânem în continuare în monitorizare cu toate lucrurile pe care le-am implementat şi, în final, au dat roade. Nu a fost uşor”, a mai afirmat primarul Ploieştiului.
Acesta precizat că prioritatea sa a fost ca oamenii să fie „în regulă”, subliniind că „în niciun caz” nu ar fi fost de acord cu uciderea acestuia. El a subliniat că ursul a fost capturat în incinta rafinăriei Lukoil unde echipele de intervenţie au avut indicaţii să nu folosească arma, ci să se refugieze în autovehicule dacă ursul ar fi atacat.
„Cred că e logic pentru toată lumea că e total anormal să-ţi permiţi să trag cu arma într-o rafinărie”, a adăugat primarul, în acest context.
Edilul a mulţumit cetăţenilor care au făcut sesizări „corecte şi au încercat să ajute”, dar a şi membrilor echipelor de intervenţie.
Volosevici mai spune că, într-un oraş precum Ploieştiul, alungarea animalelor sălbatice cu mijloace acustice nu funcţionează, pentru că acesta se va întoarce, cea mai bună soluţie fiind relocarea.
„Din punctul meu de vedere, astfel de evenimente vor fi din ce în ce mai dese. Fără o reacţie legislativă serioasă, care din punctul meu de vedere ar însemna o activitate generală cu relocare, nu cu uciderea lor, din când în când o să se plimbe diverse animale sălbatice, care pot avea orice fel de reacţie prin diverse UAT-uri. O să vă rog să verificaţi: aseară la ora 18 era în Chiţorani, raportări erau făcute în Boldeşti, raportări sunt făcute aproape în fiecare seară în Păuleşti. Deci e clar că avem o problemă. Nu vrem să o recunoaştem, ok. Ni se pare mult mai interesat să vorbim despre ea doar la Ploieşti, ok, dar avem o problemă şi trebuie să ne pregătim”, mai spune Andrei Volosevici.
Potrivit edilului, ursul capturat este un mascul cu greutate de aproximativ 140 de kilograme. Animalul a fost relocat in zona Tabla Buţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.