Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ploșnițele au invadat și Capitala. Recomandările medicilor și ale specialiștilor în combaterea acestor insecte

hips.hearstapps.com
plosnite-plosnita

Se pare că Bucureștiul ”intră în lumea bună”. După ce mai multe capitale occidentale s-au văzut confruntate cu invazii de proporții ale micilor insecte, acum a venit și rândul Capitalei noastre.

Invazie de ploșnițe în București, un flagel care i-a adus pe locuitorii Capitalei în pragul disperării. Oamenii se plâng că nu reușesc să scape de acești paraziți. Problema a apărut încă din pandemie, spun angajații firmelor de dezinsecție, o perioadă în care românii au stat mai mult în casă și au cumpărat online produse deja infestate.

Tot mai mulți bucureșteni se plâng că au apartamentele pline de ploșnițe și nu știu cum să scape de ele. Se pare că problema a apărut în pandemie, perioadă în care românii au cumpărat online produse deja infestate, relatează Adevarul.

„În acea perioadă, oamenii au adus în locuințele lor multe obiecte luate de pe net, deja infestate. Nu spun că e rău să facem cumpărături online, spun că ar trebui să avem grijă din ce magazine cumpărăm sau de la ce persoane. Nu toate produsele sunt noi, originale, spălate și dezinfectate“, a explicat pentru „Adevărul“ Mihai Croc, administratorul unei firme de deratizare și dezinsecție din București.

Ce sunt ploșnițele

Ploșnițele sunt insecte foarte mici, care la maturitate ating lungimea de 4-5 milimetri și lățimea de 1-3 milimetri. Culoarea lor, de regulă translucidă, devine cafenie după ce se hrănesc cu sânge. Aceste insecte pot supraviețui perioade lungi de timp fără hrană, ceea ce le face și mai greu de eradicat.

Mușcăturile lor pot avea ca rezultat erupții cutanate, dar și simptome alergice. Înțepătura poate duce la modificări ale pielii, de la zone mici de roșeață până la vezicule proeminente. Simptomele pot apărea după câteva minute sau câteva zile, mâncărimea fiind în general prezentă. Unele persoane se pot simți obosite sau pot avea chiar febră. De obicei, sunt afectate zonele neacoperite ale corpului și adesea apar trei mușcături la rând.

Odată ce au invadat locuința, este foarte greu să scăpăm de ploșnițe. „Aceste insecte se ascund peste tot. În saltele, haine, perne, diverse alte materiale textile, le găsim în crăpăturile pereților, în mobilă, în tocurile ușilor și ferestrelor, stau ascunse până și în prize. În prezent, în jur de 60% dintre clienții care ne-au chemat la dezinsecție aveau probleme cu ploșnițele. Gândacii de bucătărie au fost, iată, detronați“, mai spune Mihai Croc.

Înțepăturile de pe corp trebuie să ne dea de gândit

Din păcate, cei mai mulți dintre noi, până nu suntem înțepați, nu ne vom da seama că în patul nostru s-au instalat ploșnițele. Este adevărat că într-o cameră infestată există un miros greu, specific, însă puțini sunt cei care realizează pericolul. Însă, odată ce observăm primele înțepături, lucrurile se simplifică puțin.

„Înțepăturile apar pe picioare, pe față, gât și mâini și mai puțin spre deloc pe spate și abdomen. Sunt puncte mici, roșiatice, nu atât de inflamate precum cele provocate de mușcătura unui păianjen, de exemplu, care este veninos“, a explicat medicul Emilia Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.

De asemenea, înțepăturile pot fi grupate câte trei patru. Ploșnițele se observă cu ochiul liber abia după ce s-au hrănit cu sânge. Dacă vezi puncte mici, cafenii pe salteaua patului sau pe lenjeria de pat, ai de-a face cu acești paraziți. De asemenea, materialele textile în care se ascund ploșnițele prezintă pete maronii, chiar negre, ca și cum în zona respectivă materialul ar fi mucegăit.

Cum ajung să ne infesteze locuința

Ploșnițele pot fi aduse în propria locuință din taxi, de la cinema ori teatru, din restaurante, de la articole de tip second-hand (haine, mobilier) sau se pot deplasa de la o locuință la alta prin crăpături, găuri, țevi neacoperite. Cele mai des întâlnite scenarii prin care aducem în locuință ploșnițele de pat sunt achiziționarea de obiecte de mobilier deja infestate, cazarea într-o unitate turistică infestată sau direct de la vecini. Și, din păcate, este foarte greu să mai scăpăm de ele.

Apariția ploșnițelor într-o locuință nu are nicio legătură cu curățenia din acea casă sau cu vârsta obiectelor de mobilier. Ploșnițe apar inclusiv în apartamente noi.

Când acționăm singuri

În primul rând, recomandă specialiștii, toate textilele care se pot spăla la o temperatură mai mare de 60 de grade Celsius trebuie spălate. În al doilea rând, camera se curăță și se aspiră foarte bine, mai ales în zonele greu accesibile. Metodele însă sunt mult mai multe. Pe Facebook, de exemplu, există și un grup al celor care se confruntă cu o astfel de problemă și care își împărtășesc unii altora experiența.

Cu puțin noroc, o invazie minoră și localizată din timp ar putea fi ținută sub control și eliminată, chiar dacă vorbim despre o luptă de lungă durată. Însă, când vorbim despre o infestare masivă, numai o firmă specializată ar putea rezolva problema. Deși, recunosc specialiștii, chiar și pentru ei este o provocare.

Dezinsecția specializată

Ceea ce trebuie să știm este faptul că înainte de sosirea echipei de dezinsecție mobila din cameră trebuie demontată. „Lucrăm cu soluții care se diluează în apă și cu care stropim camera și obiectele din cameră. De aceea, de multe ori, mobila, ușile, parchetul se pot deteriora. Numai că, dacă nu reușim să pulverizăm peste tot, degeaba am venit“, explică Mihai Croc.

Dezinsecția, recomandă acesta, trebuie efectuată în trei etape. „Pulverizăm de trei ori. Prima oară folosim o doză-șoc, revenim după o săptămână, iar apoi încă o dată după 21 de zile de la ultima vizită în locuința respectivă. Așteptăm, practic, să eclozeze ouăle care supraviețuiesc și eliminăm astfel și noile insecte apărute“, a mai explicat specialistul.

Există și varianta nebulizării chimice, însă în cazul unei invazii mari specialiștii nu o recomandă. „Insectele simt pericolul și intră într-o perioadă de inhibare. Practic, pot sta inactive și până la doi ani. Omul crede că a scăpat de ele, însă în realitate pericolul nu a trecut, iar după un timp ploșnițele reapar“, a mai spus Mihai Croc.

Medic: Ploșnițele nu sunt purtătoare de boli

Avem însă și o veste bună, dacă putem vorbi în acești termeni. Ploșnițele nu sunt purtătoare de boli precum căpușele, de exemplu, sau țânțarii. De cele mai multe ori, înțepătura de ploșniță nu este periculoasă. Însă există, totuși, pericolul unei infecții locale.

„Pe pielea noastră există diferite bacterii, stafilococi, streptococi, fungi… Orice înțepătură, orice leziune cât de mică poate duce la o infecție. Copiii sunt cei mai predispuși. Motivul? Precum orice înțepătură de insectă, și înțepătura de ploșniță provoacă mâncărimi. Copiii nu se pot controla ca adulții, ating excesiv zona afectată, iar de aici până la suprainfectare nu mai este decât un pas“, a explicat pentru „Adevărul“ medicul Emiliana Costiug.

Ce este de făcut pentru a preveni infectarea, ne spune tot medicul Costiug. „Imediat ce am fost înțepați, trebuie să spălăm zona foarte bine, iar apoi să folosim un tratament local preventiv. Se tamponează pielea afectată cu rivanol sau betadină. În ceea ce privește puruitul (mâncărimile pielii), putem folosi o cremă sau un gel antipuruit. Putem aplica și o soluție mentolată care să calmeze senzația“, mai spune medicul.

Cât costă să scapi de ploșnițe

În general, dezinsecția locuinței cu ajutorul unei firme specializate costă între 150 de lei și 350 de lei, chiar 400 de lei. „Dezinsecția chimică pentru o garsonieră costă, la noi, 200 de lei. Pentru un apartament cu două camere, costul se ridică la 250 de lei, iar pentru o locuință cu patru sau mai multe camere, prețul este de 350 de lei“, ne-a spus Mihai Croc, administratorul unei firme de dezinsecție din București.

Invazie de ploșnițe în Franța și Portugalia

Invazie de ploșnițe nu este doar în România. De câteva luni, Franța și Portugalia se luptă și ele cu acest flagel. Companiile de dezinsecție din Lisabona au anunțat că în ultima perioadă a crescut alarmant numărul celor care solicită ajutor specializat pentru eradicarea acestor insecte. Nici la Paris situația nu este diferită. Aici, specialiștii au descoperit o infestare masivă a cinematografelor și sălilor de teatru, dar și a scaunelor din metrouri și trenuri.

Unul dintre motivele răspândirii masive a acestor paraziți ar fi și revigorarea turismului. Ploșnițele călătoresc cu ușurință în bagajele turiştilor care le pot purta peste tot în lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.