Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMB va lansa o campanie de informare şi o aplicaţie privind consolidarea clădirilor cu risc seismic

Bucuresti FM
Bulină roșie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat vineri că PMB va lansa în perioada următoare o campanie de informare privind importanţa consolidării clădirilor cu risc seismic, dar şi o aplicaţie prin intermediul căreia proprietarii clădirilor cu bulină vor putea obţine toate datele necesare.

"În perioada următoare, Primăria Capitalei va lansa o aplicaţie care va putea fi accesată pe orice smartphone, prin intermediul căreia proprietarii din clădirile cu bulină vor putea să afle toate informaţiile în ce priveşte procesul de expertizare, de punere în siguranţă, de consolidare, persoanele de contact cu care pot să ia legătura pentru anumite informaţii; facilităţi fiscale care se acordă de către Primăria Capitalei, de legislaţie, de posibilitatea mutării urgente într-o locuinţă pusă la dispoziţie de Primăria Capitalei. Mai avem cel puţin 20%, ca şi capacitate, în blocurile gemene din Naţiunile Unite, deci mai avem capacitate să putem să transferăm familii care locuiesc în clădiri cu risc seismic în condiţii foarte bune, pentru că am igienizat şi modernizat aceste apartamente. Ni s-a transmis că anterior nu prea erau doritori de a se muta în aceste locuinţe ale Primăriei Capitalei, pentru că aveau igrasie, nu aveau niciun fel de condiţii. Situaţia s-a schimbat, pentru că noi am pregătit aceste apartamente să primească proprietarii clădirilor cu bulină care tranzitoriu locuiesc în aceste apartamente puse la dispoziţie de Primăria Capitalei, în condiţii civilizate", a precizat primarul general, într-o conferinţă de presă.

Ea a menţionat că Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic a realizat o arhivă electronică a tuturor clădirilor cu bulină, defalcată pe criterii de risc.

"Vom demara o campanie amplă de informare în perioada următoare, atât a riscurilor la care se supun cei care nu părăsesc clădirile cu risc seismic, dar şi a încurajării să facă acest pas benevol, până la modificarea legislaţiei, pentru că în acest moment, dacă un singur proprietar nu este de acord şi nu semnează, acea clădire nu poate fi consolidată", a subliniat edilul general.

Totodată, Marius Coaje, consilier al primarului general, a spus că au fost notificaţi proprietarii clădirilor cu faţade degradate şi că în decurs de 60 de zile vor începe lucrările propriu-zise.

"Nu cred că o să vedem blocuri căzând pe stradă în urma unui cutremur, vom vedea bucăţi din faţadă, dacă acest cutremur va avea loc. Problema este că în aceste blocuri expertizate proprietarii persoane fizice sau juridice au făcut tot felul de intervenţii neautorizate, retezând sau modificând structura de rezistenţă, după bunul plac. În acest sens, Primăria Capitalei are şi un proiect de reabilitare a faţadelor, iar conform regulamentului votat de Consiliul General Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a notificat toţi proprietarii care au faţade degradate, iar termenul de 60 de zile curge. După ce acest termen de 60 de zile ia sfârşit, Primăria Capitalei va începe lucrările la faţade, iar dacă proprietarii nu sunt de acord, ne vom recupera banii ulterior în instanţă", a spus el.

Marius Coaje a precizat că cei 50 de senzori seismici pe care Primăria Capitalei intenţionează să îi achiziţioneze vor permite impunerea unor restricţii de tonaj, dar vor oferi şi informaţii despre lucrările pe care proprietarii le-ar putea efectua la structura de rezistenţă a unor clădiri, fără avizul autorităţilor.

"Clădirea în care ne aflăm azi are astfel de senzori, care sunt legaţi de Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Şi Arcul de Triumf este un obiectiv de investiţii care are astfel de senzori şi vrem să mai luăm încă 50 de senzori seismici pentru a fi montaţi pe anumite imobile din Capitală, pentru a ne furniza toate informaţiile necesare în vederea proiectării, dar nu doar în vederea proiectării. Trebuie să ne gândim la faptul că în acele zone de clădiri vechi - şi senzorii ne vor da toate informaţiile - putem să cerem Comisiei Tehnice de Circulaţie şi Brigăzii Rutiere să pună restricţii de tonaj şi, mai ales, trebuie să ne spună dacă în acele clădiri anumiţi proprietari mai execută lucrări la structura de rezistenţă, fără avizul Primăriei Capitalei şi fără avizul Inspectoratului de Stat în Construcţii", a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.