Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP acuză: Institutul Naţional de Statistică minte în raportări oficiale: tocmai ne-a anunțat că s-a ieftinit curentul electric faţă de anul trecut

”Partidul Mişcarea Populară atrage atenţia asupra posibilităţii ca, din raţiuni politico – electorale, o instituţie fundamentală a statului român să fie transformată în instrument de propagandă politică de actuala coaliţie PSD – PNL – UDMR. Publicând evaluarea lunară a indicelui preţurilor de consum pentru ianuarie 2022, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că inflaţia a ajuns la un nivel de 8,4%.”, se spune într-un comunicat de presă remis presei.

”Diavolul se ascunde însă în detalii: aşa se face că INS ne informează că, în ianuarie 2022, costul cu energia electrică s-ar fi diminuat cu 2,16% faţă de aceeaşi lună din 2021. Asta în condiţiile în care evidenţa sensibilă ne arată că, în realitate, facturile la curent au crescut cu 30% - 50% faţă de ce se întâmpla anul trecut. Mai mult, foarte mulţi furnizori de electricitate nici măcar nu au emis facturile aferente lunii trecute – deci nu e deloc evident din ce punctaj propagandistic au scos respectivele cifre. În ceea ce priveşte gazele naturale, Institutul Naţional de Statistică (aflat în subordinea directă a Guvernului) ne anunţă de un avans de doar 60,9%, când toţi oamenii se plângă că facturile le-au venit nu duble, ci triple.

Tot de la INS aflăm şi că alimentele s-au scumpit cu doar 7,24% în ultimul an, în contextul în care sunt produse alimentare la care preţurile, pur şi simplu, s-au dublat. Motorina s-a scumpit cu 40%: de la 5 lei în ianuarie 2021 la 7 lei în ianuarie 2022. Ei bine, INS raportează mândru o majorare de doar 24,45% pe acelaşi interval.

BNR doar ce a mărit dobânda de politică monetară la 2,5 puncte procentuale tocmai pentru a stăvili inflaţia, pe care ei o estimează ca ajungând la 11,2% în trimestrul II din 2022, iar INS ne dă asigurări că suntem cam la acelaşi nivel ca în noiembrie 2021 (când s-a raportat inflaţie de 7,94%).

În acest context general, se nasc îndoieli majore cu privire la acurateţea cifrelor prezentate de Institututul Naţional de Statistică. Partidul Mişcarea Populară cere public INS să prezinte detaliat calculele făcute pentru a raporta acest nivel de 8,4% al inflaţiei pentru fiecare categorie de produse în parte şi care este concret metodologia de colectare a informaţiilor care stau la baza acestor informaţii.

Reamintim faptul că domnul Tudorel Andrei a fost numit în fruntea INS de către Victor Ponta în 2013, când fostul prim-ministru era nemulţumit de comunicările Institutului în condiţiile referendumului eşuat pentru demiterea Preşedintelui Băsescu din 2012. Deci, de la bun început, existau semne că această instituţie poate fi folosită ca o pârghie politică.

De altfel, actuala conducere a INS îşi dovedeşte în formă continuată slugărnicia faţă de Puterea politică vremelnică. Drept dovadă, nu îşi îndeplineşte obligaţiile legale: astfel, Institutul Naţional de Statistică nu a publicat niciodată de la intrarea în vigoare a legii 174/2020 valoarea coşului de consum în funcţie de care ar trebui să se calculeze salariul minim pe economie şi alte prestaţii sociale prevăzute de diverse legi tocmai pentru a face economie la bugetul de stat.

Parlamentul ar trebui să iniţieze o comisie de anchetă faţă de ce se întâmplă la INS şi să ceară compararea cifrelor avute în vedere de către BNR şi de către instituţia condusă de Tudorel Andrei pentru a vedea ce se întâmplă. Altfel, suntem la nivel de ceauşism timpuriu cu obiectivele cincinalului îndeplinite în trei ani şi jumătate.”, susțin cei de la PMP.

Comunicatul a fost emis de gruparea PMP - Eugen Tomac. Reamintim ca în PMP e acum un război între aripile Cristian Diaconescu, președintele în funcție și Tomac, fostul președinte și care controlează de facto în acest moment partidul și a convocat și un Congres extraordinar de alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.