Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP, lista NEREGULILOR din noul Cod de procedură penală

pmponline.ro
PMP sigla

Codul de Procedura Penală nu are o viziune corectă, europeană și profesionistă, transmite PMP printr-un comunicat de presă.

În opinia PMP, Codul de Procedura Penală respectă o linie imprimată de evenimentele care s-au petrecut în timpul acestei guvernări PSD-ALDE, așa cum au fost Ordonanța 13, insistența în revocarea procurorului șef de la DNA, modificările la legile justiției. Obiectivul coaliției de la guvernare este ca legislația penală a României să ducă subordonarea justiției in curtea de la Kiseleff, iar viteza cu care s-a desfășurat toată această procedură și inclusiv votul final demonstrează caracterul discreționar și aservit politic al unor persoane cu grave probleme penale urgente.

Senatorul PMP Dorin Bădulescu aduce câteva exemple care scot în evidență și lipsa de viziune corectă, europeană și profesionistă a Codului de procedură penală:

“Afectăm esențial instituția martorului. Astfel, martorul, o instituție esențială în aflarea adevărului, va putea refuza să declare faptele de care a luat cunoștință.

Un alt exemplu este faptul că este interzisă în timpul urmăririi penale comunicarea publică a oricărei informații referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul procedurii, cetățenii nu pot afla dacă alesii lor sunt suspectati de coruptie. De asemenea, fostele soții și actualele concubine ale infractorilor nu mai pot fi audiate în calitate de martori în dosarele penale..

Au fost ignorate în mare măsură criticile și recomandările judecătorilor din România și ca atare reprezintă o involuție în crearea unui sistem de justiție penală modern și adaptat noilor realități sociale, precum și o denaturare a scopului procesului penal și a politicii penale a statului.

Dezbaterile nu s-au rezumat la transpunerea acestei directive. Nu au fost numai armonizari ale legii la deciziile CCR după cum a fost scopul inițial al comisiei ci a fost mult mai mult.

De la scopul declarat la realitatea de astăzi e cale lungă. Solutia rezultată însă este că majoritatea dintre aceste modificări propuse astăzi reprezintă soluții menite să îngreuneze activitatea instanțelor și a parchetelor, fără un studiu de impact cu perspectiva de a duce direct către o reală bulversare a activității organelor judiciare, la slăbirea justiției din România.

PMP a propus o comisie paritară care să armonizeze Codurile dar propunerea noastră a fost refuzată. S-a dorit o majoritate a puterii pentru a imprima Codului o anumită direcție care să protejeze interesele PSD și mai ales ale unor persoane cu grave probleme penale și politicieni în acelasi timp.”, susține senatorul PMP Dorin Bădulescu.

PMP a propus amendamente la Cod încă de la primele ședințe (până la retragerea reprezentantului) însă niciunul nu a fost admis deoarece acestea respectau normalitatea și deciziile CCR. S-a dorit mult mai mult și anume planificarea Codului pentru a avantaja persoane certate cu legea.

Pentru a avea o politică penală modernă, Codul trebuia să se îndrepte către justiția restaurativă, justiția care să permită victimei și infractorului să-și regleze relația fără o intervenție accentuată a statului. Aceasta ar fi însemnat justiție modernă penală, asta ar fi însemnat o neimplicare a mecanismelor de stat sau o implicare cât mai redusă a mecanismelor de stat în conflictul penal.

PMP nu legitimează procesul și procedura din Comisia specială, retragerea reprezentantului dovedindu-se acum o măsură oportună deoarece nu am fi putut accepta simulacrul în conceperea unei legi esentiale pentru viitorul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.