Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL anunţă o victorie la APCE: Comisia de la Veneţia, sesizată pe legile justiţiei

ultima ora

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a admis joi solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei legi ale justiţiei adoptate de Parlament, o cerere similară fiind transmisă APCE şi de către Forumul Judecătorilor.

"Victorie PNL! Modificarea Legilor Justiției ajunge la Comisia de la Veneția!

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.

PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE.

În aceste condiții, CCR va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri. Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția", se arată pe pagina de Facebook a PNL.

Vezi și: Cercetătorii ne dau speranțe: Planta care te face mai DEȘTEPT

În 29 martie, PNL a trimis o scrisoare Comisiei juridice şi pentru drepturile omului din APCE prin care a solicitat să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei, iar luni acest subiect a fost dezbătut în comisie.

Joi, solicitarea a fost discutată şi în Comisia de monitorizare a APCE, în prezenţa preşedintelui CSM, Simona Marcu, dar şi a lui Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia şi a lui Gianluca Esposito, secretar executiv al GRECO.

Cele trei legi ale justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Printre cele mai importante modificări la legile Justiţiei se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Vezi și: Tu îţi monitorizezi tensiunea? Efectele devastatoare ale hipertensiunii netratate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.