Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL aruncă în aer scandalul privind Comisia SIPA. Acuzații fără precedent

sigla pnl

Parlamentarilor PNL acuză faptul că le-a fost refuzat dreptul de a face opinie separată față de raportul redactat de Comisia SIPA, anunță PNL.

Citește și: Veste GREA pentru românii cu rate. Cursul euro o ia RAZNA din nou

"Comisia și-a desfășurat activitatea cu încălcarea dispozițiilor art.5 alin.(2) din Hotărârea Parlamentului României nr.67/2017 în sensul în care mare parte a adreselor transmise autorităților/instituțiilor publice pentru a solicita date/lămuriri cu privire la fapte/situații în legătură cu realizarea scopului Comisiei de anchetă au fost elaborate de președintele comisiei și transmise sub semnătura acestuia fără ca oportunitatea elaborării acestora să fie hotărâtă în ședința comisiei sau a biroului acesteia. Comisia și-a desfășurat activitatea cu încălcarea dispozițiilor art.5 alin.(1) din Hotărârea Parlamentului nr.67/2017 în sensul în care audierile persoanelor invitate în fața Comisiei s-au desfășurat fără cvorumul prevăzut de norma precitată, fapt care pune sub semnul întrebării caracterul legal al acestor audieri", se arată în comunicatul PNL.

Citește și: INCENDIAR CCR repune în discuţie recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex/ SURSE

Totodată, sursa citată transmite că ședințele Comisiei au fost stabilite în aceleași zile și la aceleași ore de desfășurare cu activitatea comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și cu cele ale Senatului ceea ce a generat imposibilitatea participării la ședințele Comisiei de anchetă a majorității membrilor comisiei.

"În privința conținutului activității Comisiei menționăm ca informațiile solicitate prin adrese scrise cât și audierile realizate au vizat cu precădere modul de depozitare si de înregistrare a documentelor care formează arhiva Direcției Generale de Protecție și Anticorupție -DGPA- (fostă SIPA) și nu îndeplinirea scopului Comisiei, anume acela de a clarifica aspectele referitoare la desfințarea DGPA.În opinia noastră, exprimată în cadrul ședințelor Comisiei, era necesară extinderea activității acesteia pentru a se cerceta motivele înfințării serviciului secret în cadrul Ministerului Justiției cât și acuzațiile publice de polițiie politică desfășurate de acesta, în perioada 2001-2004, care au constituit cauza restrângerii/desființării structurii. Aprobarea propunerii noastre era relevantă în atingerea obiectivului pentru care această comisie a fost înființată. Propunerea nu a fost luată în considerare', arată liberalii.

"Considerăm concluziile raportului conținute în capitolul III litera A) pct.2 ca fiind neîntemeiate, deciziile Curții Constituționale precizând fără echivoc procedura de urmat în privința invitării unor persoane în fața comisiilor parlamentare de anchetă", se arată în comunicatul de presă.

Printre prevederile considerate a fi încălcate se numără faptul că raportul este catalogat ca fiind o interpretare subiectivă, comisia nu și-a îndeplinit rolul formal. Drept urmare, PNL cere constituirea unei noi comisii.

"Propunem Parlamentului României, întrunit în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, încetarea activității acesteia din cauza nerealizării scopului în care a fost instituită, cu recomandarea constituirii unei alte comisii de anchetă parlamentară pentru analizarea aspectelor negative deduse din activitatea de poliție politică a SIPA (antecesorul DGPA) în perioada 2001- 2004", mai propun liberalii.

Comisia parlamentară de anchetă privind desfiinţarea DGPA (cunoscută ca și comisia SIPA) a acordat joi vot favorabil raportului final în urma finalizării activităţii acestui for, concluzia prezentată de preşedintele Comisiei, Viorel Salan (PSD), fiind că desființarea DGPA s-a făcut cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.