Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, atac EXPLOZIV la adresa judecătorilor Curții Constituționale, după ce au ignorat poziția Comisiei de la Veneția

PNL

Liberalii lansează un atac virulent la adresa judecătorilor Curții Constituționale, după ce aceștia au decis să nu țină cont de poziția Comisiei de la Veneția. Liberalii consideră că această atitudine a unei majorități din CCR este ”revoltătoare” și anunță că vor face demersuri la nivel european pentru ca România să-și respecte angajamentele asumate ca membru al UE și NATO.

Citește și: Mircea Geoană lansează o informație EXPLOZIVĂ: Juncker i-a sunat pe Iohannis și Dăncilă

”Am luat act cu neplăcută surprindere de deciziile Curții Constituționale în privința modificărilor aduse legilor Justiției, respectiv a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor și a Legii privind CSM.

Considerăm revoltător modul în care o majoritate a judecătorilor Curții Constituționale, instituție fundamentală care este parte a statului român, a înțeles să sfideze Comisia de la Veneția în privința evaluării realizate asupra modificării legilor Justiției. Această atitudine vine în contradicție atât cu apelurile înaintate de partidele de Opoziție, de societatea civilă, de Președintele României, cât și cu apelul Comisiei Europene, al Consiliul Europei, precum și al principalilor parteneri ai României din UE și NATO.

În mod repetat, judecătorii Curții Constituționale au fost rugați să țină cont de evaluarea experților Comisiei de la Veneția, for cu autoritate recunoscută în evaluarea standardelor democratice și de drept.

Partidul Național Liberal a solicitat suspendarea cauzelor aflate pe rolul CCR, ținând cont de faptul că a obținut prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Veneția. Un astfel de demers ar fi fost în concordanță cu practica Curții Constituționale, care a apelat la rândul său, în alte cazuri, la evaluarea Comisiei de la Veneția și a ținut cont de opinia acesteia.

În plus, PNL a adus în atenția Curții Constituționale precedente referitoare la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu referire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, fapt care ar fi reclamat suspendarea judecării cauzelor până la primirea unui răspuns al CJUE. Acest lucru s-ar fi justificat cu atât mai mult cu cât inclusiv Comisia de la Veneția a semnalat prevederi care duc la încălcarea statului de drept în această privință.

O situație similară privește modificările aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, de asemenea criticate în raportul Comisiei de la Veneția.

Având în vedere situația de fapt și epuizarea pârghiilor pe care le are la dispoziție Partidul Național Liberal în calitate de partid parlamentar, precum și reprezentarea de care beneficiază la nivelul forurilor europene, vom declanșa demersurile necesare pentru respectarea angajamentelor asumate de România ca membru al Uniunii Europene, în acord cu votul exprimat de români pentru aderarea la UE și NATO”, arată un comunicat de presă al PNL, transmis STIRIPESURSE.RO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.