DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL atacă PSD pe tema măsurilor fiscale: 'Dau bine la un anumit tip de alegător, dar riscă să îţi arunce în aer stabilitatea fiscală!'

psd pnl pensii speciale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a răspuns, joi, într-o intervenţie la postul B1 TV, Partidului Social Democrat care le ceruse liberalilor să precizeze în mod oficial dacă sunt de acord sau nu cu taxa de solidaritate, relatează NEWS.RO. ”Nu susţinem majorări de taxe şi impozite care în mod evident ar aduce o povară în plus pe umerii mediului economic care şi-asa se confruntă cu multiple probleme”, a spus reprezentantul liberalilor, el arătând că o astfel de taxă ar sufoca această economie reală şi ar alunga parte din investitori, ca să nu mai spună de posibilele scumpiri în lanţ.

”Deja ne-am obişnuit cu aceste comunicate ale Biroului de presă a PSD care pare ca nu sunt parte integrantă din acest partid”, a spus Ionuţ Stroe.

El a arătat că discuţiile din cadrul coaliţiei niciodată nu au atins acest subiect, în schimb există o comunicare publică organizată sau nu pe această temă.

”Noi vă putem exprima ca de fiecare dată poziţia nostră ferma şi pragmatică. Nu susţinem majorări de taxe şi impozite care în mod evident ar aduce o povară în plus pe umerii mediului economic care şi-asa, ştiţi foarte bine, se confruntă cu multiple probleme şi o majorare a acestui regim de taxare in condiţiiile în care doar ce ţi-a intrat în vigoare noul Cod fiscal de la 1 ianuarie. Practic ar sufoca această economie reală şi ar alunga parte din investitori, lucru cu care evident nu putem fi de acord, ca să nu mai spun de posibilele scumpiri în lanţ pe care le poate declanşa introducerea acestui impozit de 1% suplimentar din cifra de afaceri pentru companiile mari”, a arătat purtătorul de cuvânt al PNL.

Stroe a menţionat că, în cadrul Coaliţiei, de altfel, s-a stabilit că altfel de măsuri sau propuneri de astfel de măsuri să se discute înainte cu cel puţin 6 luni de a fi adoptate şi trebuie agreate şi cu mediul de afaceri, dacă îşi doreşte PSD să introducă astfel de măsuri, nu lansate aşa intervestiv în spaţiul public, în communicate de presă”.

”Eu cred că este o tendaţie de a lansa aşa măsuri fiscale, care dau bine la un anumit tip de alegător, dar care riscă să îţi arunce în aer stabilitatea fiscală şi economică pe care am obţinut-o în acest an şi rezultatele spun totul de la sine: 11, 3 miliarde de euro investiţii străine, PIB-ul crescut cu 4,9%, economia – creştere de 4,6%, exporturile româneşti – cifră record – 85 miliarde de euro în primele 11 luni”, a mai afirmat Stroe.

El a menţionat că sunt ”valori reale, care denotă faptul că economia românească funcţionează”.

”Avem creştere economică şi este de evitat să introduci noi taxe sau să cazi în capcana realizării unui aşa numit nou program de guvernare PSD. Coaliţia o să funcţioneze în acest sistem: PSD-PNL-UDMR şi după 25 mai”, a mai spus Ionuţ Stroe.

PSD a solicitat, joi, partenerilor de la PNL, într-un comunicat oficial, să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari, pentru că, spune formaţiunea, ”nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe”. Ei mai cer liberalilor ”să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.

Poziția oficială a PNL:

„PNL nu este de acord cu sufocarea mediului de afaceri și creșterea prețurilor pentru populație

Poziția Partidului Național Liberal în privința suprataxării companiilor rămâne una foarte clară și fermă: nu susținem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu așa ceva.

De altfel, coaliția în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente. Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării și de eliminare a unor inechități din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliția de guvernare.

Partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală.

Introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă creșterea în cascadă a prețurilor la produse și servicii care vor afecta toți românii.

PNL consideră că sunt necesare analize profesioniste și serioase, întrucât riscul unor creșteri de prețuri și mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major. PNL va susține stabilitatea și solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional și mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă.

În prezent, România are un cadru fiscal stabil, predictibil și atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiții străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naționale de Prognoză), economia performând peste așteptări (estimarea inițială era de 4,6%). Exporturile românești au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022). Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS.

Facem clar și pentru PSD: taxarea profiturilor excepționale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor - care va duce la o explozie generalizată a prețurilor”, a transmis PNL într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.