Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, canibalizat de un alt partid: Cum își fură liberalii singuri căciula

Inquam Photos / Octav Ganea
miting PNL ciolos

PNL nu este singur pe partea sa, având concurenţa USR. Alegerile locale din Bucureşti au dovedit-o cu prisosinţă. Acum, PNL încearcă să evite un scenariu similar la alegerile parlamentare, dar modul în care a evoluat strategia pro-Cioloș nu-i îndreptățește să spere la prea multe. Dacă în războiul sondajelor, liberalii aplică acceași tactică, a umflării propriilor scoruri, realitatea este una cutremurătoare pentru conducerea din Modrogan: USR, aliații potențiali cu care speră să facă un viitor guvern, mai curând le-au canibalizat procentele decât au atras voturi din pătura nehotărâților, susțin surse liberale.

Debutul de campanie a regăsit PNL într-o situație ingrată. Confruntat cu măsurile populiste ale PSD, PNL a votat fără critică toate aceste inițiative de teamă să nu piardă votul popular. Doar că, în percepţia electoratului, PSD a „dat”, nu PNL. Din acestă cauză, tot câştigul s-a dus la PSD şi nu a rămas mai nimic pentru PNL. Mai mult, o parte din bazinul electoral tradițional liberal, dezamăgit de conduita liberalilor din Parlament pe aceste teme, a preferat să aleagă USL, mult mai critic și mai vehement cu privire la nocivitatea noilor creșteri salariale neacoperite, recunosc pentru stiripesurse, surse din conducerea PNL.

Această situație a creat un cerc vicios pentru liberalii aflați în campanie. Incapabili să se folosească de ultimele inițiative ale PSD, ce ar fi adus aminte electoratului de tăierile salariale și de pensii făcute de fostul PDL în 2010, liberalii au mizat pe cartea imaginii lui Dacian Cioloș. Doar că și aici, de transferul de imagine și de notoritate al actualului premier au beneficiat mai mult tot cei de la USR și în mică măsură campania PNL în teritoriu, mai susțin sursele citate.

Iar Nicușor Dan și colaboratorii săi din fruntea USR exploatează din plin handicapul și vulnerabilitățile liberalilor. Dacă liberalii se plaseză în propriile sondaje la 28-32%, iar USR la doar șapte-opt procente, ultimul sondaj comandat de USR, plasează această formațiune la un fulminant scor de 19% în preferințele alegătorilor, iar pe liberali la un neverosimil 18%. Chiar dacă este dificil să dai crezare unui astfel de rezultat, este clară tendința de canibalizare a electoratului de dreapta de către USR.

La alegerile locale, PNL și fostul USB, nucleul actualului USR, au avut o abordare similară când a venit vorba de folosirea în campanie a propriilor sondaje. Iar atunci, liberalii și-au furat singuri căciula, prezentând public, sondaje care au fost dur contrazise de realitatea votului dat de către bucureșteni.

În iunie, anul curent, un sondaj realizat la cererea Uniunii Salvați Bucureștiul, arăta că în cursa pentru primăria Capitalei, Niculor Dan ar fi obținut 16% din voturi, iar candidatul PNL, Cătălin Predoiu, doar 11% din sufragiile exprimate. Nicușor Dan a profitat de datele sondajului pentru a urca și mai mult în preferințele locuitorilorCapitalei, cerând liberalului să se retragă din cursă, iar PNL să-i susțină candidatura, sau să-și asume răspunderea pentru victoria PSD. Acest lucru nu s-a întâmplat, liberalii invocând, la rândul lor, întâietatea în sondaje și având pretenția ca Nicușor Dan să fie cel care să facă pasul înapoi și să susțină candidatura lui Predoiu.

Rezultatul votului a dat însă dreptate celor de la USB. Formațiunea lui Nicușor Dan a înregistrat un modest 1,73% scor la nivel național. Liberalii au luat 30.64% pe național, cu aproape zece procente mai puțin decât PSD, care a contabilizat 39,60% din voturile exprimate pentru consiliile județene.

În schimb, Nicușor Dan a luat 30,52% în cursa pentru Primăria Capitalei, întrecând și cele mai optimiste așteptări exprimate prin sondajul IRES comandat de Digi 24, care îl dădea pe liderul USB la 25%. Liberalul Cătălin Predoiu reușea să ia însă un modest scor de 11,18%, confirmând astfel veridicitatea sondajelor USR.

La șase luni șase luni distanță, conducerea PNL este pe cale să facă aceeași greșeală. Chiar dacă este improbabil ca USR să ajungă la 19 procente, pe fondul lipsei de structuri și organizații puternice în teritoriu, tendința ascendentă a acestei formațiuni reprezintă o certitudine. O certitudine care se construiește pe spezele și în dauna scorului PNL la parlamentare, partid care nu găsește soluții eficiente ca să-și păstreze propriul electorat, ca să nu mai vorbim de atras votanți noi din rândurile tinerilor și nehotărâților.

Singura lor șansă este ca pe fondul unei campanii care nu excelează deloc ca interes din partea românilor cu drept de vot, social-democrații să nu ajungă la nivelul care să le aducă un scor suficient obţinerii guvernării. Ca de fiecare dată până acum,doar jocurile de după vot, alianţele din Parlament vor decide cine şi cu cine vaguverna: PSD plus ALDE sau PNL plus USR, cu UDMR care să încline decisiv balanța guvernării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.