Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL îi cere demisia lui Valeriu Zgonea

zgonea

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, le-a trimis o scrisoare deschisă colegilor săi. Însă, deputații din opoziție spun că și-ar fi dorit o scrisoare în care liderul PSD să-și prezinte demisia din funcția pe care o are.

Deputata PNL Valeria Schelean a reacționat și i-a trimis și ea o scrisoare deschisă în care îi cere demisia lui Zgonea.

”Trebuie să recunosc că am fost mirată să citesc scrisoara deschisă pe care ați adresat-o colegilor deputați, deci implicit și mie. Câteva au fost motivele pentru mirarea mea, iar în ceea ce urmează voi enumera o parte dintre acestea.

În primul și în primul rând, am fost mirată să aflu că ați trimis o scrisoare deschisă și nu demisia. Nu pentru că v-am cerut-o eu, ci pentru că raportul MCV de săptămâna trecută arată cu degetul în mod direct către situațiile în care dumneavoastră, în calitate de reprezentant al PSD, și ceilalți parlamentari ai majorității care sprijină Guvernul, ați făcut tot ce ați putut pentru a vă opune justiției.

Domnule președinte Zgonea, vă reamintesc ce spune raportul MCV: „deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil''. În acest context, nu vi se pare deplasat să vorbiți tocmai dumneavoastră despre amânări și tergiversări? Oare nu sub conducerea dumneavoastră, ca exponent al majorității PSD, Camera Deputaților a amânat și cererile pentru încuviințarea arestării preventive și începerea urmăririi penale?

În loc să scrieți scrisori deschise, mai bine v-ați scrie demisia. Ați da, astfel, un exemplu de responsabilitate și de bărbăție politică, asumându-vă că un individ care conduce o instituție este responsabil de eșecurile acesteia, cu atât mai mult cu cât acestea se văd de la capătul celălalt al continentului.

În al doilea rând, am fost mirată să aflu că ați trimis o scrisoare deschisă în care tocmai dumneavoastră vorbiți despre transparență, în condițiile în care lucrările Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral s-au ținut departe de ochii presei și de ochii românilor. Vă aduc aminte ce spuneați atunci când ați luat decizia ca modificările Codului Electoral să fie făcute la secret, fără presă de față: “Noi vrem o comisie care să lucreze şi care să aibă rezultate. Nu ne împiedicaţi cu nimic, dar nu se pot lua deciziile de faţă cu presa. Nici la Guvern nu aveţi oportunitatea. La Guvern sunteţi non-stop în sală? Aşa se lucrează în toată lumea”. Nu vi se pare puțin ridicol un apel la transparență venit din partea dumneavoastră, în condițiile în care cu o mână vreți să închideți ușa în fața ziariștilor și cu cealaltă împărțiți scrisori deschise? Mai trebuie să vă amintesc că am ajuns să votăm cu pixuri colorate în Comisia Juridică doar pentru a arăta cine se opune Justiției și cine nu? Mai trebuie să vă aduc aminte că majoritatea PSD și a aliații săi a fost cea care a votat împotriva intereselor justiției?

În al treilea rând, am fost cu adevărat mirată să aflu că vorbiți despre reducerea numărului de parlamentari fără să vă mai războiți cu câte o instituție a statului sau alta. Vă aduc aminte ce spuneați, pe Twitter, cum îi stă bine oricărui lider responsabil, în vara anului 2013, când era vorba despre reducerea numărului de parlamentari: „Băsescu ar trebui să propună un ref. în care să ne întrebe dacă suntem ok cu cei 250 angajaţi ai Admin. Prez.,dublu faţă de acum 10 ani". Vă întreb, aceasta face parte tot din respectul față de români, evitarea subiectului și aruncarea cu nămol în celelalte instituții?

În ultimul rând, am fost cu adevărat mirată să aflu că vă preocupă respectul față de instituția Parlamentului. Sunt curioasă când ați ajuns la această realizare. Cu siguranță după septembrie 2014, atunci când vorbeați despre parlamentari ca despre legume și despre Parlament ca despre piață. Vă aduc aminte cuvintele dumneavoastră de atunci, când, având în spate dominația PSD, spuneați: "În grupul conservator a apărut un vagon nou de ardei, acum că e toamnă, ardei gras. Şi atuncea ardeiul ăsta gras aduce beneficii Partidului Conservator. Pe cale de consecintă, noi trebuie să vedem care este ponderea şi să dăm grupului Partidului Conservator mai multe funcţii, dacă ardeiul gras înseamnă mai mulţi bani.(…) Eu sunt şeful pieţei, ca şef al pieţei constat că s-au schimbat ponderile în piaţă şi trebuie să iau taxă, ca să aduc bani la buget. (…) UNPR funcţionează în grupul PSD şi are din ponderea PSD. Aţi înţeles? Şi din curtea mea există un vagon în plus, nu ştiu, de morcovi, morcovii respectivi sunt la mine în curte".

În cele din urmă, vreau să vă spun un singur lucru, domnule președinte Zgonea: funcția pe care o dețineți, cea de Peședinte al Camerei Deputaților, vă impune un dram de decență în exercitarea ei. Probabil vă pregătiți pentru lupta de putere din PSD, dar, vă rog, nu căutați să vă creați vizibilitate pe spatele instituției pe care o prezidați. Vă atrag atenția că, în spațiul public, ne reprezentați pe toți ca Președinte al Camerei Deputaților, chiar dacă, la tribună și în sala de plen, sunteți exponentul majorității pesediste.

Sunt convinsă că avem cu toții foarte mult de lucru pentru a reconstrui încrederea românilor în instituția Parlamentului, dar nu vom reuși niciodată să-i convingem că suntem serioși dacă astăzi spunem un lucru, după ce ieri am făcut cu totul și cu totul pe dos. Haideți să nu mai credem că românii nu-și dau seama când politicienii încearcă să-i ducă cu preșul, pentru că alegerile din 16 noiembrie au dovedit că românii sunt mult mai înțelepți decât îi cred politicienii.

În speranța unei noi atitudini din partea dumneavoastră,

Cu stimă,

Valeria Schelean

Deputat PNL de Caraș-Severin”, e scrisoarea deputatei PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.