Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL pregătește noi facilități pentru magistrați: suma acordată pentru chirie să poată fi folosită şi pentru achitarea unei rate la cumpărarea unei locuinţe

justitie

Mai mulți parlamentari PNL și unul de la UDMR propun o inițiativă legislativă prin care magistrații să poată utiliza suma acordată cu titlu de chirie pentru a fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe. Propunerea a fost înaintată Parlamentului spre dezbatere.

„Prin prezenta iniţiativă legislativă dorim să propunem ca suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe. Având în vedere că deja magistraţii au asigurat beneficiul chiriei, faptul că în locul compensaţiei lunare pentru chirie se poate opta pentru plata ratei bancare sau a unei părţi din aceasta, nu implică un efort bugetar suplimentar pentru instituţiile angajatoare.

Această facilitate ar constitui un ajutor extrem de util magistraţilor şi o măsură importantă în vederea loializării acestora faţă de instanţele/parchetele unde îşi desfăşoară activitatea, crescând stabilitatea în exercitarea funcţiei în localitatea unde vor dobândi locuinţa. Prin această măsura, care nu presupune fonduri bugetare suplimentare, statul vine în sprijinul magistraţilor pentru ca aceştia să dobândească o locuinţă proprie, spre deosebire de situaţia actuală, în care fondurile folosite pentru plata chiriilor ajung în contul unor persoane din afara sistemului.

De asemenea, faţă de situaţia actuală, în care decontarea chiriilor şi asigurarea locuinţei de serviciu nu este limitată în timp, magistratul şi familia sa beneficiind de aceasta şi după ieşirea la pensie, plata ratelor aferente unui contract de credit pentru achiziţionarea locuinţei este limitată doar la durata creditului, rezultând astfel şi o economie bugetară.

Mai mult decât atât, această facilitate a fost acordată şi poliţiştilor şi cadrelor militare, fiind modificată Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabilindu-se că poliţiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”, arată parlamentarii PNL în expunerea de motive.

Propunerea a fost inițiată de Alexe Florin-Alexandru - deputat PNL; Andrei Alexandru-Ioan - deputat PNL; Balint Liviu-Ioan - deputat PNL; Bota Călin-Ioan - deputat PNL; Căuş Vasile-Aurel - deputat PNL; Cazan Laurenţiu-Nicolae - deputat PNL; Cruşoveanu Marian - deputat PNL; Făgărăşian Valentin-Ilie - deputat PNL; Horga Maria-Gabriela - deputat PNL; Kiss János - deputat PNL; Mărculescu Dumitru - deputat PNL; Moisin Radu-Marin - deputat PNL; Moldovan Sorin-Dan - deputat PNL; Molnar Ervin - deputat PNL; Muraru Iulian-Alexandru - deputat PNL; Năcuţă Sorin - deputat PNL; Rujan Dumitru - deputat PNL; Sărmaş Ioan-Sabin - deputat PNL; Ştirbu Gigel-Sorinel - deputat PNL; Szabó Ödön - deputat UDMR; Tătaru Nelu - deputat PNL; Vecerdi Cristina-Agnes - deputat PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.