Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL nu cedează în războiul cu PSD: liberalii au sesizat Curtea Constituțională

CCR

Liberalii nu cedează în războiul cu cei de la PSD și au decis să sesizeze Curtea Constituțională pe Legea de funcționare a Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, pe motiv că în Parlament s-a încălcat principiul bicameralismului.

Citește și: Inspecția Judiciară, ASALT direct la Kovesi: CUTREMUR în DNA/DOCUMENT

”Partidul Național Liberal a formulat oficial o sesizare de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, act normativ adoptat de Senat la sfârșitul lunii iunie. Pentru o serie întreagă de argumente constituționale și juridice, PNL solicită CCR să declare, în integralitate, neconstituțională această lege care, în opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea și funcționarea celor două servicii publice autonome de interes național, reglementate și de legea fundamentală a României.

PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă (L263/2016) în şedinţa din data de 20 iunie 2017, dar cu un conținut substanțial modificat faţă de forma dezbătută şi adoptată de prima cameră sesizată (Camera Deputaților) încălcând astfel principiul bicameralismului; pe fond, propunerea legislativă astfel cum a fost adoptată, încalcă principii şi drepturi constituționale şi nu clarifică statutul juridic al SRR şi SRTv ca urmare a schimbării modalității de finanțare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Totodată, PNL a arătat în sesizarea către CCR că Guvernul României a transmis Senatului, în luna martie a acestui an, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă criticată, iar Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din data de 14.06.2016.

 

Astfel, PNL a sesizat CCR că legea în cauză încalcă drepturi fundamentale constituționale și permite ingerințe nepermise ale autorităților statului asupra dreptului de asociere, care nu respecta principiul consacrat al proporționalității în raport de rigoarea exigențelor indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de Comisia de la Veneţia.

Actuala lege a SRR si SRTV reprezintă o sfidare și o încălcare a drepturilor cetățenilor români din străinătate, drepturi recunoscute acestora încă din anul 1994 de la adoptarea legii inițiale. PNL a subliniat în sesizarea adresată CCR că noua lege anulează practic obligația constituțională a statului român de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara granițelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios. Astfel, prin noua lege, s-a abrogat în integralitate norma (art.42) care prevedea finanțarea producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, blocând astfel activitatea Radio România Internaţional și TVR Internațional. În schimb, din fondurile alocate celor două societăți de la bugetul de stat, vor fi finanțate și emisiunile în limbile minorităților naționale. Concomitent, noua lege exclude de la finanțare achiziția de licențe, producția şi difuzarea evenimentelor de importanță majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaționale (de genul competițiilor sportive internaționale, concursuri și festivaluri naționale și internaționale), aducând astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetățenilor români.

„Considerăm că legea de modificare a legii SRR și SRTV nu este doar neconstituțională, există un risc real ca acest act normativ, odată intrat în vigoare, să producă prejudicii iremediabile celor celor două servicii publice media autonome de interes național. Legea nu respectă principiul bicameralismului, iar numeroase prevederi încalcă drepturi fundamentale recunoscute cetățenilor români. Consider de o gravitate deosebită abrogarea unor norme legale care încalcă și restrâng drepturile românilor din afara granițelor țării în ceea ce privește susținerea legăturii lor cu țara. Existe numeroase exemple în UE și în lumea întreagă că astfel de exerciții legislative politicianiste, populiste, generate de ambiții personale și de un interes comun general al societății, au dus în timp, la compromiterea activității unor radiouri sau televiziuni publice. Mai mult, această lege va scoate de sub controlul parlamentar executivul SRR și al SRTV și îl va duce într-o zonă a arbitrariului și a influențelor politice. Considerăm că legea este neconstituțională în integralitate” a declarat senatoarea Iulia SCÂNTEI, Vicepreședinte al Senatului, care deține și calitatea de membru în Comisia pentru Cultură și Media din Senat.

PNL a avertizat încă din 2016 că acest act normativ este unul neconstituțional, o măsură oportunistă și politicianistă a PSD, menită să-și extindă și mai mult influența și controlul asupra radioului și televiziunii publice. Printre alte modificări, separarea funcțiilor de președinte-director general, PSD urmărește de fapt să scoată de sub controlul Parlamentului funcția executivă, punând-o în sarcina unui director general care va avea majoritatea atribuțiilor executive, derobat de orice răspundere față de Parlament, în timp ce Consiliul de Administrație va avea un rol pur decorativ. De asemenea, proiectul de lege a urmărit în 2017 schimbarea componenței consiliilor de administrație ale SRR și SRTV, astfel încât acestea să nu-și mai încheie mandatul la termen, ci mult mai devreme și să dispună de o majoritate confortabilă, conform algoritmului politic stabilit de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016”, arată cei de la PNL.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.