Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL şi USR calcă în picioare recomandările MCV: Cazul '10 August' pune coaliţia în postura PSD din 2019

justitie tacere

Clasarea definitivă a dosarului care viza violenţele de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a stârnit un val de reacţii din partea PNL şi USR-PLUS. De la critici făţişe la o decizie definitivă a instanţei, până la promovarea unor idei de justiţie populară, lideri precum Florin Cîţu, Dacian Cioloş, Dan Barna, Rareş Bogdan s-au întrecut în a critica deznodământul procedurii judiciare. Această atitudine îi pune pe liderii coaliţiei exact în postura PSD din urmă cu doi ani, când Comisia Europeană critica în Raportul MCV discursul puterii la adresa justiţiei.

Clasarea dosarului 10 august

Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind dosarul „10 august”, ceea ce înseamnă că ancheta DIICOT în cazul șefilor Jandarmeriei rămâne închisă. Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanță din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marți, Tribunalul Capitalei a decis să respingă cererea.

Reacţiile liderilor PNL şi USR-PLUS

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că a avut o discuție cu ministrul Justiției, Stelian Ion, în privința dosarului 10 august, după decizia Tribunalului de a menține clasarea dosarului. Premierul a precizat că este „dezamăgit” și că se va asigura că „niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situații”.

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, afirma marţi că decizia judecătorilor de a nu redeschide dosarul "10 august" nu este "finalitatea" aşteptată de cetăţeni şi crede că "o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale".

USR a atacat marţi procurorii şi judecătorii care au clasat dosarul 10 August, respectiv respins redeschiderea urmăririi penale. Într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a partidului, USR acuză o închidere a dosarului în ciuda unei presupuse lipse de parcurgere a procedurilor legale. USR anticipează o condamnare la CEDO în acest caz.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, a afirmat, marţi seară, că, după decizia judecătorilor în Dosarul 10 august că a avut ”imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart”. Liberalul afirmă că ”Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor” şi anunţă că situaţia va fi tranşată la CEDO.

Recomandările MCV

Comisia Europeană cerea, în Raportul MCV din 2019, ca oamenii politici să se abţină de la atacuri şi discururi lipsite de respect la adresa justiţiei sau a unor magistraţi. Recomandarea numărul 2 din raport era următoarea: "Asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari, care este în curs de elaborare în Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc dintre instituții și se precizează în mod clar că parlamentarii și procesul parlamentar ar trebui să respecte independența sistemului judiciar. Un Cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri."

Recomandarea se baza pe câteva constatări foarte asemănătoare cu situaţia generată de clasarea dosarului 10 august.

"În perioada care face obiectul prezentului raport, criticile din presă și din partea reprezentanților guvernului și ai parlamentului la adresa sistemului judiciar și a diferiților magistrați au continuat să fie monedă curentă. La sfârșitul anului 2017 a intrat în vigoare un Cod de conduită pentru parlamentari. În raportul din noiembrie 2018 se constata că, întrucât nu prevedea dispoziții explicite privind respectarea independenței sistemului judiciar, codul nu îndeplinea deocamdată această funcție.

De la raportul din noiembrie 2018, au existat anumite cazuri în care Camera Deputaților a aplicat sancțiuni pentru încălcarea codului, dar acestea nu par să fi fost legate de critici aduse sistemului judiciar care ar fi putut submina independența acestuia. 38 Comisia a sugerat, de asemenea, că ar fi benefic să existe un cod pentru miniștri, iar în aprilie 2019, guvernul a modificat Codul de conduită al membrilor Guvernului pentru a include o mențiune explicită a necesității respectării independenței sistemului judiciar. Nu este încă clar dacă acest cod poate servi drept un instrument eficace de responsabilizare", se arată în Raportul MCV din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.