Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL solicita învestirea unui nou CA al TVR

tvr

PNL sustine ca PSD blocheaza de sase luni numirea unui nou Consiliu de Administratie la Radioul Public si solicita conducerii Parlamentului sa puna pe ordinea de zi de urgenta învestirea unui nou CA 'pentru a scoate institutia din ilegalitate'.

'Solicitam public Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor sa respecte decizia Curtii Constitutionale si puna pe ordinea de zi de urgenta învestirea unui nou Consiliu de Administratie al Radioului Public pentru a scoate institutia din ilegalitate. În momentul de fata, Radioul Public functioneaza de aproape 6 luni fara Consiliu de Administratie, organism menit sa asigure conducerea Societatii Române de Radio (SRR), alaturi de presedinte si de colegiul director. Majoritatea parlamentara încalca în mod grav legea si o decizie a Curtii Constitutionale. Legea 41/ 1994 (republicata si actualizata) prevede în mod clar conditiile în care Consiliul de Administratie, în cauze cu totul speciale, îsi poate prelungi activitatea. Numai ca, în cazul de fata, aceasta procedura nu a fost îndeplinita, ceea ce demonstreaza ca Radioul public functioneaza ilegal. Mai mult, nu a existat nicio delegare a comisiilor de specialitate pentru a prelungi mandatul presedintelui-director general al SRR, ceea ce arata ca acum SRR este condus complet ilegal!', se arata într-un comunicat remis  AGERPRES.
PNL arata ca atributiile CA al SRR în ceea ce priveste bugetul si fondurile de care dispune institutia sunt aproape exclusive.
'În acest sens, lipsa unui consiliu de administratie a SRR blocheaza practic toata activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aproba bilantul, investitiile, volumul de credite, relatiile cu alte organisme internationale, deciziile comitetului director, precum si multe alte activitati care fac în acest moment imposibila functionarea în conditii bune si de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte în fata Parlamentului trebuie sa fie aprobata de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toata activitatea institutiei este pusa sub semnul ilegalitatii', afirma liberalii.
PNL precizeaza ca în luna iunie, la termen, conform calendarului, Societatea Româna de Radiodifuziune trebuia sa aiba un nou consiliu de administratie, învestit pentru urmatorii patru ani si acuza PSD ca nu a respectat algoritmul parlamentar si a numit, pe locurile partidelor de opozitie, reprezentanti proprii, 'interpretând abuziv si discretionar legislatia în vigoare'.
'Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala aceasta hotarâre a Parlamentului si a avut câstig de cauza, astfel încât Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului trebuiau sa puna imediat în aplicare decizia Curtii si sa investeasca un nou consiliu de administratie, respectând cu strictete algoritmul parlamentar. Însa PSD a încalcat, iarasi, în mod grav legea si refuza sa puna în aplicare o decizie a Curtii Constitutionale. Este un fapt fara precedent, un fapt cu consecinte penale, de care reprezentantii PSD se fac direct vinovati. În momentul de fata, doar presedintele-director general al SRR controleaza toata activitatea si poate decide discretionar asupra politicii editoriale', se mentioneaza în comunicat.
De asemenea, PNL subliniaza ca în plina campanie pentru alegerile prezidentiale, SRR a fost scos de sub reglementarea consiliului de administratie prin refuzul majoritatii parlamentare de a respecta decizia CCR si de a numi un nou consiliu de administratie, sustinând ca acest fapt este fara precedent în ultimii 25 de ani.
'Facem, astfel, pe aceasta cale, si un apel public la populatie sa priveasca cu maxima atentie si circumspectie activitatea audiovizualului românesc în ultima perioada si în prezent', sustin liberalii.
Ei arata ca institutiile europene vor fi informate despre 'acest abuz grav, menit sa controleze un domeniu fundamental si sensibil, asa cum este cel al radioului public national'.
'Dispretul PSD, a majoritatii parlamentare si a premierului Victor Ponta, fata de o decizie a Curtii Constitutionale si, în fond, fata de lege, nu mai are limite. Ceea ce este mai grav în acest caz este ca nici dupa ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale, PSD nu arata ca un partid care a înteles ceva din votul românilor în chestiuni legate de lege si stat e drept. Radioul Public, o institutie respectabila si un etalon al profesionalismului în materia audiovizualului, a fost compromis de PSD, care a târât institutia în aceasta situatie ilegala, în care SRR functioneaza fara consiliu de administratie, refuzându-se punerea în aplicare a unei decizii a Curtii Constitutionale a României', conchide PNL.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.