Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș în Constanța. PNL rupe alianța cu USR. Acuzații despre vânzarea unui teren din Mamaia către o firmă a unui lider PSD

versus box politic

Membri ai USR Constanţa au organizat, joi, în faţa sediului administraţiei locale, un protest faţă de un proiect al primarului liberal Vergil Chiţac prin care, potrivit contestatarilor, peste 800 de metri pătraţi de plajă din Mamaia ar fi vânduţi unei firme conduse de liderul PSD Constanţa, Ion Dumitrache, relatează Agerpres.

"Primarul Vergil Chiţac şi consilierii PNL şi PSD au decis că plajele Constanţei nu aparţin constănţenilor, ci şefilor de partide şi rechinilor imobiliari. Din păcate, consilierii PNL şi PSD au ignorat apelul public lansat de USR Constanţa în care li s-a cerut să nu voteze pentru vânzarea a 854 de mp de plajă în staţiunea Mamaia către liderul PSD, Ion Dumitrache. Primarului Vergil Chiţac nici măcar nu i-a păsat că, în doar trei zile, peste 1.000 de oameni au semnat petiţia prin care i s-a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului", susţin reprezentaţii USR Constanţa, potrivit unui comunicat de presă transmis de formaţiunea politică.

Potrivit USR, terenul vândut în staţiunea Mamaia este de fapt o bucată de plajă, nu un teren aferent construcţiei, iar plajele nu pot fi vândute. "Suprafaţa de teren vândută este menţionată însă în acte ca având o altă destinaţie, ceea ce reprezintă în sine un abuz şi o ilegalitate", susţin reprezentanţii formaţiunii politice.

Proiectul respectiv a fost aprobat, joi, într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa, consilierii USR votând împotrivă.

Varianta primarului

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac (PNL), spune că terenul respectiv este o platformă betonată şi le-a atras atenţia consilierilor USR că alianţa pe care o aveau nu se mai susţine.

”Vă rog frumos ieşiţi din ipocrizie şi treceţi în opoziţie”, le-a transmis primarul reprezentanţilor USR.

Potrivit documentelor de şedinţă, terenul este identificat cu număr cadastral 230677, proprietatea privată a municipiului Constanţa, aferent construcţiei C1-Bufet Felix-Parter, cu respectarea dreptului de preemţiune al societăţii Marina & Santis S.R.L. Firma respectivă ar aparţine lui Ion Dumitrache, preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa.

În cadrul şedinţei, care s-a desfăşurat online, a intervenit preşedintele USR Constanţa, senatorul Remus Negoi, care a afirmat că acelaşi proiect de hotărâre era respins în 2019, inclusiv cu voturile consilierilor PNL.

“Ştim cu toţii, sau cel puţin cei de vârsta mea ştiu, că acolo nu este o plajă, este o platformă betonată de 854 de metri (...) Au vrut reprezentanţii dumneavoastră să facă din toată chestiunea asta un eveniment politic, în stilul zgomotos care îi caracterizează, în încercarea de a impresiona cetăţenii şi de a le crea frici”, a declarat Chiţac.

Ruperea alianței

El a mai adăugat că alianţa politică PNL – USR de la Primăria Constanţa nu se mai susţine.

“Dar eu nu plec pe fentă şi vă spun tuturor. Scopul lor nu a fost ăsta, să redea Mamaia cetăţenilor, pentru că, repet, acolo nu e plajă. Scopul este - şi îl urmăriţi cu destul de multă perseverenţă - ca noi să nu încasăm bani. Nu vă interesează ca noi să putem să finanţăm cheltuielile neeligibile pentru proiectele pe care le-am semnat. Ori, din perspectiva asta, divaghez şi spun alianţa politică la Primărie PNL – USR nu se susţine. Nu mai are niciun rost. Modul acesta de a lua voturi exploatând fricile oamenilor mi se pare populist şi e demagogie curată. Vă rog frumos ieşiţi din ipocrizie şi treceţi în opoziţie”, a transmis primarul Constanţei.

„Dumneavoastră faceţi procese de intenţie. Pe mine nu mă interesează cum au votat cei de atunci. Eu am aici colegi de-ai mei, aparatul tehnic al Primăriei pe care i-am consultat şi toţi au spus că este absolut legal”, a mai spus primarul.

Apoi, a luat cuvânt Monica Hagi, şeful Serviciului Contracte şi Administrarea Economică a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa care a explicat situaţia acelui teren.

“Terenul a fost în patrimoniul societăţii Mamaia SA la care era acţionar statul român, iar în anul 1992 societatea Mamaia SA a înstrăinat prin contract de vânzare – cumpărare atât activul Bufet Felix, cât şi folosinţa pe terenul în suprafaţă de 854 de metri pătraţi printr-un contract autentificat notarial. Ulterior, prin contracte succesive societatea Marina & Santis a dobândit acest imobil. În anul 2022 societatea a venit cu cerere de cumpărare, să solicite cumpărarea pe noua metodologie de vânzare a bunurilor proprietate privată a municipiului Constanţa ce a fost adoptată în anul 2021 prin hotărârea 293”, a explicat reprezentanta Primăriei Constanţa.

Stelian Ion amenință cu instanța

Deputatul Stelian Ion a intervenit, de asemenea, în cadrul şedinţei Consiliului Local şi a afirmat că terenul este pe plajă şi că plajele nu pot fi vândute.

“Îmi amintesc foarte clar acum mulţi ani de zile cum primarul de atunci împreună cu angajaţi ai Primăriei ne explicau tuturor cum e firesc să se retrocedeze bucăţi de plaje, cum e firesc să se vândă pentru că erau acoperiţi cu acte notariale, erau acoperiţi cu tot felul de procese verbale de hotar, invocau tot felul de chichiţe. Din păcate, Constanţa a făcut istorie pe acest domeniu, dosarul Retrocedărilor a clarificat multe aspecte şi a bătut în cuie un lucru: plajele nu pot fi vândute. Acum dacă în calitate de consilieri, de primar de aparat al primăriei aveţi nişte date pe hârtie şi ştiţi sigur că în acea zona există altceva pentru că plecăm de la premisa că suntem constănţeni şi că am trecut măcar o dată prin acea zonă. Eu am trecut mai de curând. Sunt dovezi foarte clare ale faptului că acolo e plajă. Poate să scrie în acele hârţoage orice ar scrie. Acolo este plajă”, a afirmat Stelian Ion.

El a precizat că instanţa va anula această tranzacţie deoarece acolo este o plajă.

“Vor putea să fie anulate şi vor fi anulate în instanţă pentru că nu ai cum să vinzi plaja. Dacă vorbeam doar de terenul de sub construcţie şi eventual o cale de acces foarte mică, dar nu pe plajă. În niciun caz nu pe plajă, se punea problema doar a oportunităţii. Nici măcar oportună nu ar fi fost pentru că nu stă Constanţa în banii domnului Dumitrache oricât de bogat ar fi. Eu cred că fonduri europene se pot atrage şi fără aceşti bani şi fără a distruge Mamaia mai mult decât e deja distrusă, că PSD a făcut ferfeniţă această staţiune, iar domnul Chiţac continuă pe această linie deşi una a promis în campanie şi alta face acum. Am înţeles că a denunţat în mod public alianţa cu USR, e problema domniei sale dacă face alianţă la vedere sau pe ascuns cu PSD-ul. Legea se va impune şi la Constanţa indiferent dacă vreţi sau nu vreţi să vedeţi realitatea din teren. Ea va fi cercetată şi se va demonstra că acolo e plajă”, a mai transmis Stelian Ion.

Proiectul respectiv a fost aprobat cu 19 voturi “pentru”, cei şapte consilieri USR votând “împotrivă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.