Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, vești uriașe pentru gameri: jocurile E-Sports vor fi recunoscute oficial

AT&T Shapes
E-Sports

Un proiect de lege inițiat de Tineretul Liberal și susținut de președintele PNL, Florin Cîțu, prevede recunoașterea oficial a jocurilor E-Sports în România. Asta înseamnă că se vor putea organiza competiții oficiale, ceea ce va aduce atât beneficii financiare, cât și posibilitatea ca marile firme producătorare de jocuri să-și îmbunătățească perfomanța serverelor din România.

”Tineretul Național Liberal, împreună cu reprezentanții industriei de E-Sports - jucători profesioniști, manageri și organizatori de competiții - au derulat o serie de întâlniri de lucru cu scopul de a formula o propunere legislativă de recunoaștere a sportului electronic în România. Procesul de elaborare a proiectului s-a realizat sub coordonarea președintelui Tineretului Național Liberal, Mara Mareș, și în strânsă consultare cu reprezentanții Federației Internaționale de Esports.

Președintele PNL, Florin Cîțu, este inițiator al propunerii legislative formulată la nivelul Tineretului Național Liberal, aceasta fiind depusă ieri la Senat.

Florin Cîțu, Președintele Partidului Național Liberal:

"Partidul Național Liberal este cel mai puternic partener al mediului privat și este deschis în fața pieței și industriilor creative. Industria de E-Sports din România avea nevoie de o recunoaștere formală pentru a se dezvolta și noi am răspuns pozitiv, în cel mai liberal mod posibil. Cea mai corectă reglementare este cea ceruta de piață. Am depus un proiect de lege pentru E-Sports la începutul sesiunii parlamentare", a declarat Florin Cîțu, Președintele Partidului Național Liberal

Mara Mareș, Președintele Tineretului Național Liberal:

“România a înțeles mega-trendul sporturilor electronice și se adaptează din timp acestei realități. Noi propunem astăzi o recunoaștere care este solicitată de piață și care este conturată în parteneriat cu piața. Această recunoaștere acționează ca un facilitator și accelerator pentru piață și industrie, ceea ce pentru România înseamnă că va obține mari beneficii financiare. Această propunere va aduce beneficii întregului ecosistem de E-Sports, de la jucători și echipe, până la cluburi, asociații și organizatori de competiții. Le mulțumesc tuturor actorilor implicați în elaborarea și promovarea acestei soluții legislative, și în mod special președintelui Partidului Național Liberal, care a fost de acord cu propunerea legislativă și a acceptat să o introducă în circuitul parlamentar”, spune Mara Mareș, Președintele Tineretului Național Liberal.

În România, în momentul de față au loc deja recurent mari evenimente de gaming cu un focus mare pe E-Sports precum Bucharest Gaming Week, Gaming Marathon, Digital Crusade sau Romanian Esports League. Acestea adună cumulat milioane de vizitatori, atât fizic cât și online, atât din țara noastră cât și din întreaga lume.

Vlad Marinescu, Președintele Federației Internaționale de E-Sports:

“Salut această inițiativă și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit și vor contribui la adoptarea și implementarea sa. Este un pas important pentru România și pentru jucătorii români, care vor putea participa la competițiile internaționale și vor putea concura, de la egal la egal, cu jucătorii din alte state ale lumii. Recunoașterea E-Sports în România va contribui în mod direct la creșterea acestei industrii și va duce reușitele României la cel mai înalt nivel”, spune Vlad Marinescu, Președintele Federației Internaționale de E-Sports.

În 2021, Federația Internațională de E-Sports împreună cu ROESF, partenerul său local, au organizat în premieră în România European Nations Cup, turneu la care au participat echipe din 12 țări europene. O altă competiție, la care România a câștigat locul doi la una dintre probe, a fost IESF World Championship din 2021.

Tudor Dăescu, Președintele Gaming Week:

“Este momentul cel mai bun pentru crearea unui cadru legislativ care să sprijine jucătorii și cluburile de E-Sports. Se vede o atenție mărită și din partea investitorilor în ceea ce privește universul videogaming-ului, doar în România sumele alocate evenimentelor din acest sector crescând în 2021 cu aproximativ 40% față de anul 2020. În aceste condiții, cu mize crescute și cu oportunități reale în competițiile internaționale, jucătorul român de E-Sports trebuie să poată beneficia de tot suportul pentru a performa. Doresc să cred că această lege nu doar că va aduce o recunoaștere legală muncii sale, ci va fi și un sprijin în dezvoltarea ecosistemului de care el are nevoie pentru a obține performanțele despre care vorbeam. La ce talent există în țara noastră, sunt convins că foarte curând vom vedea multe trofee ajungând în România”, spune Tudor Dăescu, Președintele Gaming Week.

Parte a unei industrii mult mai mari, cea a gaming-ului, universul E-Sports este așteptat să atingă o cifră de afaceri de aproape 2 miliarde de Euro anul acesta, la nivel global. Aceasta înseamnă o creștere de aproape 100% față de anul trecut. Sumele în această industrie vin din drepturi de difuzare, vânzări de bilete la evenimentele live, vânzări de obiecte promoționale și achiziții in-game, dar marea parte, în proporție de 69%, se datorează sponsorizărilor și publicității.

În industria de gaming, România este deja un punct important pe harta lumii. În țara noastră sunt dezvoltate jocuri foarte cunoscute la nivel mondial, cum ar fi Fifa sau Assassin’s Creed, de către studiouri multinaționale precum Electronic Arts, Gameloft și Ubisoft, sau de către mari companii romanești cum sunt Amber, Killhouse Games sau Green Horse Games. Cumulat, cifra de afaceri a industriei dezvoltatoare de jocuri din România depășește 200 de milioane Euro anual.”, arată un comunicat al PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.