DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL vrea să dea o lege prin care autorizațiile de construire să nu mai fie necesare

Inquam Photos/ Octav Ganea
Parlament pnl motiune

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Senat un proiect legislativ prin care cimitirele aflate în funcțiune se vor putea extinde fără a mai fi necesară obținerea unei autorizații de construire. În plus, pentru extinderea cimitirelor nu se vor mai aplica regulile stabilite pentru înființarea acesora.

„Prin această inițiativă legislativă se dorește simplificarea procedurilor necesare extinderii cimitirelor existente, aflate în funcțiune. Astfel, se propune ca, prin derogare de la prevederile art 3 alin (1) lit. i din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să nu mai fie necesară obținerea autorizației de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune. De asemenea, se prevede ca în cazul extinderii cimitirelor în funcțiune să nu se aplice regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru în privința pensiilor românilor! Reacție explozivă a Ministerului Muncii

Inițiatorul, Florin Roman, susține că cetățenii se confruntă în prezent cu o criză de locuri în cimitire, numărul locurilor de veci fiind redus, scrie mediafax.ro.

„Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare stabilește drepturile și obligațiile în legătură cu activități funerare, cimitire și cremtorii umane. Prevederile legii se aplică: bisericilor, cultelor și comunităților religioase, autorităților, administrației publice locale, operatorilor economici, fundațiilor și asociațiilor, care dețin în proprietate, în administrare sau în întreținere cimitire în funcțiune sau închise, opere comemorative sau crematorii umane. Populația din unele unități administrativ-teritoriale se confruntă cu o criză de locuri de veci, numărul lor se reduce pe zi ce trece, iar în unele zone există riscul ca să nu mai fie niciun loc liber în cimitire, decât dacă familiile nu-și vor revendica locul de veci al rudelor”, a precizat Florin Roman.

Citește și: Atenție! Kovesi, în cursa pentru procuror-şef european

Astfel, proiectul de lege propune eliminarea din lege a prevederilor care se referă la obligativitatea autorizației de construcție în privința extinderii cimitirelor.

„Realizarea oricăror construcții sau a infrastructurii necesare înființării cimitirului se face după obținerea autorizației de construire eliberate în baza legii. Prin derogare de la prevederile art 3 alin 1 lit i din legea nr 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată, nu este necesară obținerea autoriției de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune, executarea însemnelor, a bordurilor sau a împrejurimilor locurilor de înhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrări de artă plastică din cimitir”, se arată în inițiativa legislativă.

Citește și: Telekom, reacționează după ce Pro TV a anunțat că ar putea ieși din grila de programe: ‘Suntem surprinși de anunțul făcut de Pro Tv’

De asemenea, Florin Roman propune ca „la extinderea și redeschiderea cimitirului care a fost închis se aplică regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor, iar pentru extinderea cimitirelor în funcțiune nu se aplică regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor”.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.7 şi 10 din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru în privința pensiilor românilor! Reacție explozivă a Ministerului Muncii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.