Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poarta polară către spațiu: primul complex european de lansare a sateliților a fost deschis în Suedia

esa.int
Kiruna

Primul complex de lansare a sateliților din Europa continentală a fost inaugurat oficial vineri la Centrul spațial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei, informează Mediafax.

Inaugurarea are loc odată cu preluarea de către Suedia a președinției Consiliului UE. Au fost prezenți regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson (Partidul Moderat).

Kiruna este poate cel mai bine cunoscută pentru industria sa minieră. Cu toate acestea, industria spațială joacă, de asemenea, un rol important. Singura bază spațială a Suediei este situată chiar în afara centrului orașului Kiruna și este una dintre cele două baze spațiale europene.

"Acesta este un moment important pentru Europa și pentru industria spațială europeană. Acest poligon spațial este exact infrastructura de care avem nevoie", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul ceremoniei de deschidere. Ea a subliniat importanța sateliților atunci când vine vorba de securitate, schimbarea ecologică, schimbările climatice și dezastrele naturale, printre altele.

Noul poligon spațial Spaceport Esrange se descrie ca fiind poarta polară a Europei către spațiu. Facilitatea a fost în pregătire timp de mai mulți ani, dar acum a primit capacități sporite.

În prezent, doar zece țări din lume au capacitatea de a lansa sateliți orbitali. Facilitatea Esrange din Kiruna este prima bază spațială deschisă în Europa continentală, având în vedere că cealaltă bază spațială europeană se află în Guyana Franceză.

Potrivit companiei, SSC SmallSat Express va fi noul complex european de lansare pentru sateliți mici și va oferi servicii de ultimă generație la Centrul Spațial Esrange, cu o capacitate completă de lansare pentru orbitele polare standardizate începând cu 2023.

SSC subliniază că în viitor vor fi necesari mai mulți sateliți. Se așteaptă lansarea a aproximativ 10 000 de noi sateliți în următorii ani, iar până în 2040, numărul total de sateliți ar putea ajunge la 100 000 - față de cei 5 000 de sateliți operaționali aflați pe orbită în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.