Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate moartea lui Jo Cox să scadă probabilitatea Brexit-ului?

cox

Jo Cox, MP (adică membră a Parlamentului), a fost ucisă în propriul district electoral în circumstanțe care nu sunt pe deplin clarificate. Un martor ocular susține că atacatorul fi strigat "Britain first!", adică "Marea Britanie înainte de orice"; acesta este și numele unui partid naționalist radical. Același ucigaș ar avea și simpatii pentru o grupare neonazistă din SUA. Dar, chiar dacă nu se va face legătura între naționalismul britanic și asasinat, moartea lui Cox ar putea influența dezbaterea despre Brexit și rezultatul referendumului.

În primul rând, Cox a fost și este lăudată în toată presa pentru idealismul ei. Nu în sensul de naivitate ci în sensul că a căutat să practice o politică bazată pe valori, toleranță și celebrarea diversității.

Iar relația Marii Britanii cu UE a fost mai mereu una pragmatică, prea puțin bazată pe invocarea unei identități comune.  În timp ce politicienii de pe continent descriu Uniunea ca fiind bazată pe valori, cei britanici au avut grijă să își asigure alegătorii că rămân în Europa din motive pur pragmatice. O revenire la un discurs bazat pe valori avantajează rămânerea în EU. Mai ales că susținătorii Europei nu au fost capabili să convingă de beneficiile economice ale rămânerii, după cum arată un sondaj de opinie recent.

În al doilea rând, un climat mai violent ar putea, paradoxal, să ajute tabăra anti-Brexit. Deja de ceva vreme, fostul premier Gordon Brown descrie "pacea" ca principala realizare a UE.

Dar cui să îi pese de pace, când violentele de stradă sunt rare și puține? Posibilitatea violenței interne ar putea, chiar dacă doar subliminal, să întărească dorința de a sta împreună mai degrabă decât a te separa.

Asta se întâmplă pentru că britanicii, veche și subtilă națiune colonială,  nu se tem fizic de prezența migranților (există și speriați care cred că țara se islamizează, dar aceștia par a fi o minoritate). Problema lor este legată de piața muncii care devine și la ei din ce în ce mai volatilă.

Astfel, dacă pentru câteva zile focusul discuției se mută dinspre migranți și locuri de muncă spre valori și asigurarea păcii, tabăra celor ce vor să rămână în UE nu are decât de câștigat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.