Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poeta Liu Xia, văduva disidentului chinez Liu Xiaobo, a părăsit China

www.nchrd.org
Liu Xia

Văduva disidentului chinez laureat al Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo, care era ţinută în arest la domiciliu la Beijing, a urcat la bordul unui avion şi a părăsit China, a declarat un apropiat al acesteia pentru AFP (news.ro).

Poeta Liu Xia, în vârstăde 57 de ani, nu mai era liberă să circule de când soţul său a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2010, o situaţie care nu s-a schimbat după decesul acestuia, în iulie 2017, în urma unui cancer la ficat.

”Astăzi, către ora locală 11.00 (6.00, ora României), Liu Xia a luat un zbor (al companiei) Finnair şi a părăsit Beijingul”, a declarat pentru AFP un prieten al cuplului, Ye Du.

Zborul are destinaţia Helsinki, însă destinaţia lui Liu nu a fost dezvăluită.

Disidentul Liu Xiaobo a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare după ce a fost găsit voinovat de ”subversiune”, în urma semnării, alături de alţii, în favoarea unor alegeri libere în China.

Liu era strâns supravegheată de regimul comunist, în pofida faptului că nu a făcut vreodată obiectul vreunei condamnări. Autorităţile chineze dau asigurări că ea putea să circule liberă.

Cinci diplomaţi, inclusiv un german, un britanic, un canadian, un francez şi un reprezentant al Uniunii Europene (UE) au fost respinşi de la reşedinţa lui Liu Xia, la Beijing, în mai, când au încercat să o viziteze.

Potrivit unuia dintre apropiaţii săi - scriitorul disident Liao Yiwu -, care trăieşte în Germania, poeta i-a mărturisit în urmă cu câteva luni, la telefon, că este este pregătită ”să se lase să moară”, în contextul în care autorităţile chineze îi interziceau să părăsească ţara.

Potrivit asociaţiei de apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI), văduva disidentului ”se duce în Germania”.

Plecarea lui Liu Xia are loc în urma unei întâlniri între premierul chinez Li Keqiang şi cancelarul german Angela Merkel.

În mai, câteva zeci de artişti şi scriitori din Franţa şi Statele Unite au îndemnat în mod public autorităţile chineze să o elibereze pe poetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.