Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poetul John Giorno a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Poetul John Giorno, cunoscut pentru lucrările sale care s-au situat la intersecția dintre literatură, artă, muzică și activism în New York, a încetat din viață la 82 de ani, arată platforma Art News, potrivit Mediafax.

Decesul lui John Giorno a fost confirmat de galeriile care lucrau cu artistul Almine Rech și Sperone Westwater.

Giorno a fost una dintre personalitățile afirmate în anii ´60, când s-a impus ca autorul unei poezii reprezentative pentru comunitatea LGTB din Stele Unite și prin proiecte artistice care au marcat momentul. Era considerat una dintre figurile marcante ale activismului new-yorkez. A fost cunoscut pentru lucrări de performance prezentate în Statele Unite și în lume dar și pentru sprijinul oferit colegilor afectați de virusul HIV. A fost printre primii membrii ai generației sale care au ales budismul tibetan și meditația.

Citește și: Pelicula 'Acid Rain' a câștigat Trofeul Animest 2019

A fost eroul filmului experimental realizat de Andy Warhol în 1963, ”Sleep”. Pelicula, care durează cinci ore și douăzeci de minute, îl arată exclusiv pe tânărul Giorno dormind. Pelicula face parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.

Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne ”Dial-A-Poem”, o instalație din 1967, care a oferit un număr de telefon la care oricine putea suna pentru a auzi un poem. Numărul +1 641-793-8122 a rămas activ până în prezent și pot fi ascultate texte scurte semnate de autori ca Frank O'Hara, David Henderson, John Ashberry sau Laurie Anderson.

În momentul morții lui Giorno, galeria Sperone Westwater lucrările acestuia în expoziția ”Do the Undone”, deschisă până pe 26 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.