DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Poezie a lui Topârceanu, 'REINVENTATĂ' în manual. Învățătoare: Cum să le cer elevilor varianta masacrată?

Facebook
Poezie George Topârceanu

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu, din manualul de clasa a doua, a fost modificată, atrage atenția o învățătoare de la un colegiu din Petroșani, care a scris pe facebook că nu le poate cere elevilor să memoreze varianta „masacrată”, scrie Mediafax.

Învățătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Petroșani, a scris, pe facebook, revoltată că în manualul de clasa a doua, după care trebuia să predea la ore, poezia „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu , este o variant „masacarată”.

„Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”, a scris Petronela-Vali Slavu, pe facebook.

Aceasta a pus și varianta corectă a poeziei: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual.

Cea din manual este: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut... / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”, este varianta corectă.

Cadrul didactic a povestit și cum a rezvolvat problema variantei „schilodite”.

„Problema de astăzi am rezolvat-o așa: am scos la imprimantă varianta „de”, nu „după” Topârceanu și elevii au lipit-o peste varianta schilodită de niște minți înguste”.

Citește și: ALERTĂ OUG pe Legile justiției va fi emisă astăzi - Premierul Dăncilă a făcut anunțul .

Postarea învățătoarei a fost distribuită de peste două de ori, iar zeci de persoane au comentat.

„Petronela dragă, mare-i grădina! Fă ce trebuie! Așa încât să nu se zvârcolească Topârceanu în mormânt. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, a scris o femeie.

Alta spune că este „Chiar penibil! Cu atât mai mult cu cât ei o știu din grădiniță”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.