Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția franceză se mobilizează în așteptarea protestelor vestelor galbene

twitter
vestele galbene

Autorităţile franceze au anunţat desfăşurarea unui dispozitiv de securitate impresionant sâmbătă la Paris, cu ocazia unei noi mobilizări a "vestelor galbene", care coincide cu Zilele patrimoniului şi marşul pentru climă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul de Interne şi Prefectura poliţiei se tem de o recrudescenţă a violenţelor pe străzile Capitalei, după tulburările din 16 martie şi devastarea magazinelor de pe prestigiosul bulevard Champs-Elysees.

Prefectul poliţiei, Didier Lallement, a anunţat vineri că 7.500 de membri ai forţelor de ordine vor fi desfăşuraţi sâmbătă la Paris, dotaţi cu tunuri cu apă şi vehicule blindate ale jandarmeriei.

În faţa oamenilor care "vor în mod manifest să-şi ia revanşa" şi anunţă că ei nu "vor ceda nimic", "eu răspund: 'vom fi acolo'", a avertizat prefectul în cursul unei întâlniri cu presa. "Vom fi în număr suficient şi foarte capabili să oprim iniţiative cu ţinte distructive", a promis el.

Mişcarea "vestelor galbene", virulentă şi inedită, care protestează de luni de zile împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului, a făcut să coboare în stradă sute de mii de francezi de la jumătatea lunii noiembrie 2018.

Manifestaţiile, care au degenerat uneori în confruntări violente şi în scene de luptă de stradă, au readus în actualitate polemicile cu privire la menţinerea ordinii, alimentate de imagini ale unor manifestanţi răniţi - aproape 2.500, uneori grav (24 care şi-au pierdut vederea şi cinci având mâna smulsă, potrivit jurnalistului independent David Dufresne).

La rândul său, Ministerul de Interne evocă circa 1.800 de răniţi în rândul forţelor de ordine.

Deşi din primăvară marşurile au avut mai puţini participanţi, apelurile s-au înmulţit pe reţelele de socializare pentru a se "mărşălui împotriva sistemului" la Paris.

"Vestele galbene" speră într-un nou suflu, în numele "convergenţei luptelor". Potrivit lui Jerome Rodrigues, una dintre personalităţile mişcării, rănit la ochi în ianuarie, "va fi o manifestaţie importantă pentru că multă lume va veni la Paris".

Numeroase instituţii şi muzee au anunţat că sunt închise sâmbătă, deşi este Ziua europeană a patrimoniului, precum muzeele Petit Palais şi Grand Palais.

Arcul de Triumf, avariat în cursul unei mobilizări precedente a vestelor galbene în decembrie 2018, va fi de asemenea inaccesibil. La fel va fi cazul pentru Hôtel de Rothelin-Charolais, sediul Ministerului pentru relaţii cu parlamentul, a cărui intrare a fost distrusă în ianuarie de manifestanţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.