Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliomilita generează panică la Londra: toți copiii vor fi vaccinați, după ce virusul a fost găsit în apele reziduale

newsmed.ro
poliomielita

Toţi copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani care locuiesc în Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei, după ce virusul a fost detectat în apele reziduale, transmite BBC.

Virusul, care poate provoca paralizie, a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând cu luna februarie, informează News.ro.

În cadrul campaniei urgente de imunizare, aproape un milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile.

Părinţii şi îngrijitorii vor fi contactaţi de medicul de familie în cursul lunii următoare.

Poliomielita este considerată o boală a trecutului în Marea Britanie, după ce întreaga Europă a fost declarată liberă de poliomielită în 2003.

Ceea ce se întâmplă acum este uşor complicat, deoarece probele detectate sunt legate de un vaccin antipoliomielitic folosit în alte ţări. Unele părţi ale lumii care încă se confruntă cu focare de poliomielită folosesc vaccinul antipoliomielitic oral - care este sigur, dar foloseşte un virus viu. Acesta oferă o imunitate foarte mare, dar are potenţialul de a se răspândi de la o persoană la alta în zonele în care nu sunt protejate multe persoane.

Acest lucru devine o problemă dacă continuă să se răspândească, deoarece forma sigură a virusului utilizat în vaccin poate suferi mutaţii şi evolua până când poate duce din nou la paralizie.

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că majoritatea mostrelor detectate sunt forma sigură a vaccinului împotriva poliomielitei, dar "câteva" au suferit mutaţii suficiente pentru a fi periculoase.

Alarma a fost trasă pentru prima dată în iunie, după o serie de teste efectuate la staţia de epurare Beckton, care deserveşte nordul şi estul Londrei. De atunci, analize mai detaliate ale sistemului de canalizare au găsit virusul în mai multe zone.

UKHSA afirmă că analiza genetică a probelor sugerează că răspândirea virusului "a depăşit o reţea apropiată de câteva persoane".

O reuniune a experţilor guvernamentali în vaccinuri - Comitetul comun pentru vaccinare şi imunizare - a recomandat o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an şi nouă ani.

Obiectivul este dublu. În primul rând, reducerea riscului ca un copil să contracteze virusul şi să rămână paralizat şi, de asemenea, creşterea nivelului de imunitate, astfel încât virusul să se răspândească mai greu.

Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat: "Toţi copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani din Londra trebuie să primească acum o doză de vaccin antipoliomielitic - fie că este vorba de o doză suplimentară de rapel sau doar pentru a se pune la zi cu vaccinările de rutină".

Ea a declarat că riscul pentru majoritatea populaţiei care este vaccinată rămâne "scăzut", dar a spus că este "vital" ca părinţii să se asigure că copiii lor sunt complet vaccinaţi.

Între una din 100 şi una din 1.000 de persoane dezvoltă paralizie după ce au contractat poliomielită, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la copiii mici.

Copiilor li se va oferi vaccinul inactivat - care conţine un virus "mort" şi nu prezintă niciun risc de răspândire. Aceasta este forma de vaccin antipoliomielitic pe care Marea Britanie o foloseşte din 2004.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.