Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția Capitalei, explicații de ultimă oră despre reținerea celui care a proiectat #rezist pe Muzeul de Artă: 'Poliţiştii au acţionat în deplină legalitate'

Inquam Photos/ Octav Ganea
rezist

Poliţia Capitalei a precizat, luni, că poliţiştii "au acţionat în deplină legalitate” în cazul protestatarului Cristian Mihai Dide care a proiectat mesajul #rezist pe clădirea Muzeului de Artă din Bucureşti, intervenindu-se în urma unui apel pe 112. Protestatarul a fost încătuşat şi dus la secţie întrucât a refuzat să se legitimeze, imobilizarea sa fiind necesară şi ţinând cont de caracteristica zonei, anume "o terasă exterioară de la etajul 8 al unui bloc de locuinţe, orice bruscare, orice pierdere de echilibru putând avea consecinţe deosebit de grave, pentru toţi cei prezenţi”.

Poliţia Capitalei a transmis, luni, precizări cu privire la intervenţia în cazul protestatarului Cristian Mihai Dide care a proiectat mesajul #rezist pe clădirea Muzeului de Artă din Bucureşti.

Citește și: Situație teribilă pentru românii cu credite în lei: Indicele Robor a crescut la CEL MAI MARE nivel din ultimele patru luni

”Sancţiunea contravenţională aplicată de poliţişti din cadrul Secţiei 3, în data de 13.04.2018 este pentru încălcarea unor norme privind  convieţuirea socială, ordinea şi liniştea publică, în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991. Sancţiunea a fost aplicată având in vedere că persoana a refuzat să se legitimeze, a adresat expresii injurioase şi prin comportament a tulburat ordinea şi liniştea publică”, precizează Poliţia Capitalei.

Reprezentanţii instituţiei, politiştii care s-au deplasat la adresă au răspuns unei solicitări formulate prin sistem 112.

”Primul pas într-un asemenea caz este legitimarea persoanei/persoanelor găsite în locaţia indicată în apel. În situaţia în care persoana refuză legitimarea ne aflăm în situaţia prevăzută de art.2, pct.31 din legea nr.61/1991 reprezentând contravenţie «refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu175”, mai spun poliţiştii.

Potrivit acestora, ”persoana a fost sancţionată contravenţional şi pentru faptul că a adresat expresii injurioase, contravenţie prevăzută tot în actul normativ menţionat anterior, la art.2, pct.1”.

”Având în vedere situaţia concretă şi faptul că persoana a refuzat să prezinte un act de identitate a fost necesară imobilizarea sa şi conducerea la secţia de poliţie, măsură aplicată în conformitate cu Legea nr.218/2002 privind organizarea si funcţionarea Poliţiei Române”, se mai arată în document, conform News.ro.

Poliţiştii precizează că a fost necesară imobilizarea persoanei ”ţinând cont şi de caracteristica zonei şi anume o terasă exterioară de la etajul 8 al unui bloc de locuinţe, orice bruscare, orice pierdere de echilibru  putând avea consecinţe deosebit de grave, pentru toţi cei prezenţi”.

Citește și: Polițiștii au făcut PRĂPĂD în doar 24 de ore: Mii de amenzi în valoare de milioane de lei date de oamenii legii

”Concluzionăm că poliţiştii au acţionat în deplină legalitate, au intervenit în urma unui apel în sistem 112 şi au aplicat măsurile în conformitate cu actele normative menţionate”, concluzionează reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Mesajul #rezist a apărut pe clădirea Muzeului de Artă vineri seară în timpul festivalului de lumini Spotlight. Poliţia a fost sesizată printr-un apel la 112, ulterior stabilidu-se că proiecţia era făcută de un bărbat, de la etajul 8 al unei clădiri din apropierea muzeului. Conform poliţiştilor, bărbatul - Cristian Mihai Dide - a refuzat să se legitimeze şi a folosit un limbaj injurios, fiind dus la secţia de poliţie şi sancţionat contravenţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.