Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția din Londra anunță primele arestări după ce casa oligarhului rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Putin, a fost luată cu asalt

Opt persoane au fost arestate în urma unui protest organizat la reşedinţa oligarhului rus Oleg Deripaska, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat Poliţa din Londra, conform BBC, scrie news.ro.

Protestatarii au ocupat balconul din Piaţa Belgrave nr. 5, în centrul Londrei, în jur de miezul nopţii, şi au stat acolo aproape toată ziua, în ciuda eforturilor poliţiei de a-i îndepărta. Intruşii au spus că revendică proprietatea pentru refugiaţii ucraineni.

Cu puţin înainte de ora 20.00 GMT (ora 22.00, ora României), Poliţia Metropolitană a scris pe Twitter că protestele s-au încheiat, iar 8 persoane au fost arestate.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei a spus că patru persoane au foste arestate în interiorul clădirii şi încă patru în exterior.

Poliţia a mai precizat că a percheziţionat proprietatea, nicio persoană nu a rămas în interior, deşi un poliţist va rămâne la faţa locului peste noapte.

Oleg Deripaska, un mogul rus din sectorul energetic, este unul dintre oligarhii sancţionaţi de Marea Britanie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei Metropolitane a declarat că patru arestări au fost efectuate în jurul orei 18.00 GMT (ora 20.00 România), pentru încălcarea propietăţii, după ce protestatarii au încercat să urce în spatele clădirii, unde are sediul Consulatul României.

La începutul zilei, poliţia a intrat şi a percheziţionat proprietatea, dar nu a găsit pe nimeni înăuntru.

Patru persoane au rămas pe balcon, în ciuda încercărilor negociatorilor din poliţie de a le convinge să coboare. Purtătorul de cuvânt a mai menţionat că acestea vor fi monitorizate în cursul nopţii.

Grupul s-a autoproclamat ”Mahnoviştii londonezi”, după numele anarhistului ucrainean Nestor Makhno, care s-a revoltat împotriva Armatei Albe Ruse în 1918-21.

Unul dintre protestatari le-a spus jurnaliştilor că fac munca guvernului pentru ei, revendicând clădirea pentru refugiaţii din Ucraina.

”(Ministrul britanic de Interne) Priti Patel, nu-ţi face griji, noi ţi-am făcut treaba - noi am găsit locuinţa, doar trimite-i aici. Refugiaţii sunt bineveniţi! Cererem ca această proprietate să aparţină refugiaţilor ucraineni. Casele lor au fost distruse şi acest tip (Deripaska) a susţinut războiul”, a invocat el.

Grupul a spus că există aproximativ 200 de camere în vila ”absurdă”, care este ”obscen de elegantă” şi are ”atât de multe obiecte de care o fiinţă umană normală nu ar avea nevoie niciodată”, inclusiv un home cinema şi opere de artă.

”M-am rătăcit de nu ştiu de câte ori. Sunt atât de multe camere inutile”, a precizat unul dintre protestatari.

”(Michael Gove) a spus că proprietăţile oligarhilor ar trebui expropriate pentru a găzdui refugiaţii ucraineni. Noi facem munca guvernului pentru ei şi o facem gratuit, aşa că mă aştept la o reducere semnificativă la factura mea de impozite în aprilie”, a declarat un alt protestatar.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului britanic a declarat că va fi necesară o nouă lege pentru folosirea bunurilor confiscate pentru a găzdui refugiaţi.

”Adăpostirea în clădiri rezidenţiale este ilegală, dar lucrăm pentru a identifica utilizarea adecvată a proprietăţilor confiscate în timp ce proprietarii sunt supuşi sancţiunilor”, a spus oficialul britanic.

Ivan, un trecător originar din Liov, vestul Ucrainei, a declarat că susţine pe deplin protestul.

”Cred că este foarte bine”, a spus el, adăugând că această clădire aparţine lui Deripaska, care este ”un prieten al lui Putin... Oamenii mei suferă şi au nevoie de ajutor”.

Oleg Deripaska, fondatorul companiei metalurgice şi hidroenergetice EN+, este supus sancţiunilor americane din 2018, ca urmare a presupusei sale relaţii strânse cu Kremlinul.

O hotărâre a Înaltei Curţi din 2006 a dezvăluit că domnul Deripaska era proprietarul Five Belgrave Square.

Casa cu şapte dormitoare se află într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Londra şi are un home cinema, o sală de sport şi o baie de aburi turcească.

Proprietatea fusese cumpărată prin Ravellot Limited, o companie străină încorporată în Insulele Virgine Britanice, care deţine în continuare proprietatea.

Registrul funciar îl indică pe Graham Bonham Carter drept contact pentru Ravellot. Cinci conturi bancare ale sale fac obiectul unor ordine de îngheţare a activelor la solicitarea Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate (NCA), în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Conturile bancare au fost îngheţate din cauza unor legături suspectate cu Oleg Deripaska, a anunţat NCA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.