Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia nord-irlandeză nu are efective pentru a supraveghea frontiera în cazul unui 'no-deal'

Operation World
Irlanda

Şeful poliţiei nord-irlandeze a declarat joi că nu dispune de efective suficiente pentru a restabili eventualele controale la frontiera cu Republica Irlanda, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Avem mai puţin de 7.000 de agenţi, deci nu avem suficienţi oameni - chiar şi cu creşterea recentă a bugetului - pentru a face faţă unor provocări legate de Brexit", a declarat pentru BBC şeful poliţiei din provincia britanică Irlanda de Nord, Simon Byrne. Un Brexit fără acord ar putea avea un impact negativ asupra securităţii în provincia Irlanda de Nord, a atenţionat el. 

Bruxelles, Dublin şi Londra sunt de acord cu privire la necesitatea de a evita restabilirea controalelor la frontiera de 500 km dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care va deveni singura frontieră terestră după separarea între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Citește și: Boris Johnson: 'Avem suficient timp să găsim o soluţie pentru frontiera' irlandeză

Posibilitatea liberei circulaţii între cele două părţi ale insulei este într-adevăr una dintre cauzele succesului Acordurilor din Vinerea Mare încheiate în aprilie 1998 care au pus capăt "tulburărilor" din Irlanda de Nord. 

Dar modalităţile de a evita restabilirea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda reprezintă principalul subiect de dispută între cele două părţi, în special "backstop"-ul sau "plasa de siguranţa", de care premierul Boris Johnson nici nu vrea să audă. 

"Utilizarea mijloacelor tehnologice sau anumite forme de punct de control fizic nu sunt realiste. Sunt peste 300 de puncte de trecere (a frontierei) pe care ar trebui să le monitorizăm zilnic pentru ca aceasta să funcţioneze ", a declarat Simon Byrne. "În clipa" în care poliţiştii nord-irlandezi ar lua poziţie, a adăugat el, "vom deveni ţintă pentru disidenţii republicani'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.