Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor şi Microsoft lansează campania de prevenire a fenomenului de transfer online ilegal de bani, Money Mule

vestidinrusia.ro
atacuri cibernetice hacker laptop

Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Microsoft lansează campania de prevenire a fenomenului de transfer online ilegal de bani ("Money Mule", sau "cărăuş de bani"), în cadrul cele de-a doua etape a campaniei #SiguranţaOnline, se menţionează într-un comunicat remis joi în numele celor trei organizaţii, conform agerpres.

Acţiunea este sincronizată cu săptămâna European Money Mule Action, iar campania de educaţie digitală va beneficia de o popularizare a informaţiei prin intermediul reţelelor de socializare şi a mass-media.

Campania are ca public ţintă persoanele vulnerabile la schemele "Money Mule", acţiunile urmând să fie prezentate pe site-ul www.sigurantaonline.ro, se precizează în comunicat.

În cadrul acestei scheme infracţionale, procesul de recrutare a cărăuşilor de bani se poate desfăşura online, prin anunţuri de angajare pe reţele de socializare sau pe e-mail, prin care se oferă locuri de muncă sau colaborări profitabile. Persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiţi în conturile lor către alte persoane din ţară sau din străinătate, primind în schimb un comision.

Totodată, o altă practică este deschiderea de conturi bancare prin intermediul cărora se realizează operaţiuni de primire şi transfer de fonduri, direct de către titularul contului sau de către terţi cărora titularii le cedează, în mod ilegal, dreptul de utilizare a contului.

Acest fenomen de transfer ilegal de bani este global, făcând parte din procesul de spălare a banilor şi facilitează astfel criminalitatea informatică şi alte tipuri de fapte penale.

Persoanele care îşi însuşesc, voluntar sau involuntar, rolul de cărăuşi de bani şi dau curs unor astfel de practici sunt implicate în scheme de fraudă bancară.

Fondurile implicate în acţiunile de "Money Mule" provin în principal din infracţiuni, inclusiv fraude online, iar unele persoane nu sunt conştiente de consecinţele legale la care se expun. Implicarea în astfel de acţiuni poate reprezenta o sursă de venit pentru cărăuşii de bani, însă atât participarea voluntară, cât şi cea involuntară, înseamnă comiterea unei infracţiuni. Pentru altfel de fapte, cărăuşii de bani riscă sancţiuni penale, inclusiv închisoarea, se precizează în comunicatul celor trei organizaţii.

Campania de prevenire lansată de Poliţia Română, de Asociaţia Română a Băncilor şi de Microsoft are ca obiectiv reducerea riscului infracţional, cât şi victimal, pentru cei care pot cădea în capcana infracţiunilor informatice, precum şi informarea cetăţenilor în vederea conştientizării consecinţelor legale ale implicării în aceste activităţi infracţionale.

Multe din aceste reţele de "Money Mule" sunt utilizate în ultima perioadă de timp de infractorii cibernetici pentru a colecta veniturile provenite din fraude şi atacuri online, astfel încât combaterea reţelelor de cărăuşi de bani are şi un impact important în combaterea criminalităţii informatice.

Potrivit sursei, cei mai vulnerabili la aceste schemele de "Money Mule" sunt persoanele nou venite în ţară, şomerii, studenţii, persoanele care se confruntă cu dificultăţi financiare şi în general bărbaţii şi femeile cu vârste între 18 şi 34 de ani care trăiesc în localităţi mici, având niveluri de educaţie şi venituri medii sau scăzute.

Cel mai ridicat pericol de a deveni astfel de cărăuş de bani îl au persoanele care nu iau în serios securitatea informaţiilor lor bancare, conform comunicatului.

Cele 3 organizaţii care lansează campania de prevenire transmit următoarele recomandări de protecţie faţă de această practică infracţională: persoanele să se asigure că verifică din mai multe surse orice propunere de colaborare/angajare cu un câştig rapid şi sigur, deoarece banii obţinuţi prea uşor pot fi bani periculoşi; persoanele să verifice foarte atent datele oricărei firme care le fac o ofertă de angajare; să aibă grijă la mesajele nesolicitate pe e-mail sau pe reţelele de socializare prin care se oferă câştiguri rapide cu texte neinteligibile şi pline de greşeli gramaticale; să nu deschidă un cont la o bancă pentru persoane necunoscute; să nu accepte oferte de muncă prin care se solicită utilizarea contului bancar personal pentru a transfera bani; să nu furnizeze niciodată datele personale de utilizare a contului bancar altor persoane; să nu răspundă la primirea unui e-mail suspect şi să nu acceseze link-uri din conţinutul acestuia; să anunţe imediat Poliţia şi banca în cazul în care suspectează că este folosit ca şi "Money Mule".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.