Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția vine cu primele explicații, după incidentul cu ÎPS Teodosie, din biserică

Facebook
ÎPS Teodosie

IPJ Constanța a făcut precizări în legătură cu incidentul de miercuri, când mai multe persoane au fost amendate după ce au participat la o slujbă într-o biserică din oraș. Polițiștii susțin că preotul a fost îndemnat să continue slujba afară, dar a refuzat.

Citește și: Patriarhia, mesaj tranşant pentru Guvern, după incidentele de la Constanţa: 'Statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă şi pacea socială'

Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, polițiștii au fost sesizați prin Tel Verde cu privire la faptul că, la o biserică din cartierul Tomis Plus, se desfășoară o slujbă religioasă, cu participarea persoanelor în interiorul bisericii și cu nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

„Polițiștii și jandarmii au pătruns în interiorul bisericii pentru a evalua situația, constatând faptul că, în incinta acesteia, formată din două încăperi care comunică prin intermediul altarului, se aflau aproximativ 60 de persoane, printre care și minori. Doresc să subliniez că, la vederea colegilor mei, o parte dintre persoanele prezente au părăsit încăperile, din proprie inițiativă”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Conform acesteia, echipajele au luat legătura cu reprezentanții bisericii, cărora le-au adus în atenție prevederile legale, în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase.

„După ce forțele de ordine au reiterat că slujba oficiată la interior reprezintă o încălcare a legislației actuale și, în principal, un pericol iminent în ceea ce privește sănătatea publică, un reprezentant al bisercii a manifestat o atitudine ofensivă, refuzând să colaboreze cu autoritățile. Deoarece oficierea slujbelor în perimetrul lăcașului de cult este permisă, forțele de ordine l-au îndemnat să continue slujba în exterior, cu respectarea normelor legale în ceea ce privește distanțarea socială. Acesta a refuzat, în continuare, să colaboreze, continuând slujba în interiorul bisericii”, a mai spus Andreea Iliescu.

Polițiștii susțin că persoanele care se aflau în interior au fost rugate să părăsească incinta, fiind, totodată, legitimate de polițiști și jandarmi.

„Drept urmare, dintre cele 60 de persoane prezente în biserică, 30 au fost sancționate cu avertismente scrise și doar 9 au fost sancționate contravențional, cu amendă, la cuantumul minim, care putea fi aplicat, respectiv 500 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

ÎPS Teodosie, aeriepiscopul Tomisului, i-a scris premierului despre incidentul de miercuri din Constanța, când polițiștii și jandarmii „au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă”.

„Incidentul ne întărește convingerea încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm, noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită. (...) Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsită de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental de exercitare și exprimarea credinței nu reprezintă mare lucru raportat la pandemia care ne încearcă”, a scris arhiepiscopul Tomisului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.